Skolans ansvar förebygga olyckor

Säkerhetskontroll. Jimmy Eriksson, vaktmästare på Domarringens skola, i ett av klassrummen på högsta våningen. Handtagen på alla fönster utom ett har sedan tidigare tagits bort i varje rum.

Jimmy Eriksson, vaktmästare på Domarringens skola, i ett av klassrummen på översta våningen. Handtagen på alla fönster utom ett har tagits bort den senaste månaden.

Jimmy Eriksson, vaktmästare på Domarringens skola, i ett av klassrummen på översta våningen. Handtagen på alla fönster utom ett har tagits bort den senaste månaden.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-08-25 22:20
Den tragiska olyckan på en skola i Järfälla i måndags, då tre elever föll handlöst ut från ett fönster, har väckt frågor om de generella säkerhetsrutinerna på skolor och förskolor. Vem som har det yttersta ansvaret för att en olycka inträffar är inte självklart.

En gång i månaden går Jimmy Eriksson, vaktmästare på Domarringens skola i Uppsala, husesyn i skolans lokaler och ser till att säkerheten är som den ska. Framför allt är det brandskyddet som stäms av, men i samband med den månatliga kontrollen letar han även efter andra tänkbara fel och brister i lokalerna. En incident liknande den i Järfälla har inte ägt rum i Uppsalas skolmiljö, men säkerhetstänkandet har ändå gått stadigt framåt de senaste åren, tycker han.
- Sedan 2005 har vi ett system med egenkontroller, som innebär att vi regelbundet ska undersöka olika delar av lokalerna och rapportera in eventuella brister till fastighetsägaren. Det har fungerat jättebra och gör ju också att vi får bra koll på våra egna lokaler, säger Jimmy Eriksson.

Ingenting får lämnas åt slumpen. Domarringens skola hyser hundratals elever från förskolan till och med årskurs 6, och särskilt utsatta miljöer som exempelvis slöjdlokalerna gås igenom två gånger per år. Sedan en ombyggnad för några år sedan ska det bara finnas ett öppningsbart fönster i varje klassrum, som dessutom öppnas inåt och är försett med ett säkerhetssnöre.
Flera rektorer i Uppsala som UNT varit i kontakt med talar om fallolyckan i Järfälla som en extremt ovanlig händelse. Men i en utsatt miljö där så många människor vistas förekommer givetvis incidenter. För att förebygga dessa är det upp till varje skola att systematiskt genomföra regelbundna skyddsronder, med särskilda checklistor som är utvidgade för de yngre barnen på förskolorna.

Patric Falk är säkerhetssamordnare på enheten Produktion, vård och bildning på Uppsala kommun. Han förklarar att ansvarsordningen för arbetsmiljön på skolorna kan se lite olika ut, beroende på situationen.
- Det beror på om det rör den fysiska miljön eller själva verksamheten. Det är upp till fastighetsägaren att ombesörja lokalerna, samtidigt som det är verksamhetschefen på varje skola som ansvarar för det senare. Men i praktiken är det ju personalen på plats som har bäst kännedom även om fastigheten, säger han.

Christer Jones, rektor på Vaksala- och Almtunaskolan, instämmer i detta.
- Ytterst är det mitt ansvar som rektor att förebygga sådana här händelser genom att se till att ordentliga kontroller görs. Inför våra årliga skyddsronder informeras all personal, och vi har också ett särskilt skyddsombud som ansvarar för elevernas säkerhet, säger han.
Från och med årskurs 7 ska eleverna själva, enligt arbetsmiljölagen, utse elevskyddsombud som representerar dem i skyddsverksamheten på skolorna. I detta sammanhang täcks den psykosociala såväl som den fysiska miljön på skolan in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om