Skolan vinner på skattehöjningen
Grundskolan är den stora vinnaren i den planerade skattehöjningen. Med 72 extra miljoner räddas 300 tjänster men fortfarande väntar stora besparingar.Gymnasieskolan får också en del av skatteintäkterna, och de föreslagna skolmåltidsavgifterna kan komma att slopas.
Tidigare har det varnats för att närmare 350 tjänster inom grundskolan måste bort nästa år på grund av sparkrav. Men Uppsalas kommunalråd tvingades tänka om när de nyligen insåg att kommunen då går miste om de så kallade Wärnerssonpengarna, ett statligt bidrag på 67 miljoner kronor som man redan räknat in i budgeten.
Genom att skjuta till pengar till grundskolan räddas nu lärartjänster och större delen av statsbidraget. Nästa år blir lärartätheten densamma som i år: 6,9 lärare per 100 barn. Eftersom antalet barn minskar kommer 50 tjänster i grundskolan ändå att försvinna 2004.
Detta är alltså kommunalrådens förslag. Hur det verkligen blir fattar partigrupperna beslut om den 9 december.
— Det kan ju bli förändringar, men i stora drag blir det nog så här, säger Britt Löfgren (v).
UNT: Så oroliga lärare, elever och föräldrar kan pusta ut något?
— Ja, nedskärningarna kommer i alla fall inte bli så stora som befarat.
Trots extrapengarna kommer skolan att få det kämpigt nästa år. Flertalet skolor går i dag back, och måste genomgå stora förändringar för att stoppa underskotten. De ska också anpassa sina kostnader till färre elever.
— Utan dessa pengar hade skolan haft oerhört dåliga förutsättningar. Fortfarande är situationen kärv, och skolan står inför stora utmaningar. Men nu ser vi alla fall att det är möjligt att klara det, säger Bengt Sandblad (s), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.
Gymnasieskolan får också del av de ökade skatteintäkterna, men lärartätheten där kommer ändå att minska något nästa år. Preliminärt ska cirka 20 tjänster bort.
Huruvida de omtvistade skolmåltidsavgifterna ska införas är ytterst osäkert. Miljöpartiet och de borgerliga partierna hade tillsammans majoritet för det förslaget, men miljöpartiet ska till veckan diskutera om den åtgärden är nödvändig om skatten höjs.
— Den frågan är förhandlingsbar. Jag tror att man nu har råd att slippa vidta så drastiska åtgärder, säger kommunalrådet Karin Fallgren (mp).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!