Hela 45 procent av eleverna i årskurs nio uppger att de har blivit bestulna, misshandlade, hotade, rånade eller utsatts för sexbrott minst en gång de senaste tolv månaderna. Det visar en nationell skolundersökning som Brottsförebyggande rådet (Brå) gjort.
Den vanligaste brottsplatsen är skolan/skolgården. Särskilt vad gäller misshandel.
– Jag blir lite överraskad över siffrorna, de känns höga, säger Hilda Degeryd, som är områdespolis och jobbar i nära samarbete med socialtjänst och skolor i Uppsala.
Du känner inte igen bilden?
– Nej. Men jag tror inte att Uppsala är bättre än övriga landet. Snarare blir jag orolig att tystnadskulturen är utbredd bland unga, så att skola eller föräldrar aldrig får veta.
I undersökningen deltog 402 skolor, jämnt fördelade över Sverige. Några lokala siffror från Uppsala finns inte att få ut.
Igor och Julian, som bägge är 14 år och går på Tiundaskolan i Uppsala, tycker inte att det låter så konstigt att 45 procent av niondeklassarna utsatts för brott. Inte heller att många brott sker på skolan, eftersom "tonåringar kan vara lite galna", som de uttrycker det.
Julian blev själv utsatt för ett brott nyligen: någon snodde hans cykel här utanför skolan.
– Det kan vara ganska bråkigt mellan grupper av killar, säger Igor.
– Man hör ju om folk som slagits på skolan, säger Julian.
Om ni såg något eller blev utsatta själva, skulle ni berätta för lärare då?
– Man orkar nog inte det, säger Igor.
Julian tror inte heller att det behövs längre:
– Hela skolan är ju täckt med övervakningskameror.
Ja, efter en period med mycket stök har Tiundaskolan installerat kameror. 15-åriga Kajsa och Julia, som går i nian och nu är på väg hemåt för att ha höstlov, tycker att det blivit lite lugnare på skolan sedan dess.
– Kameror kanske avskräcker någon från att hitta på grejer, säger Julia.
Ingen av dem märker av att det skulle ske så mycket brott på skolan.
– Jag har då inte sett något särskilt, jag tycker det är ganska lugnt, säger Kajsa.
Millie och Emma, som bägge är 14 år och går i åttan, säger att de inte själva har utsatts för brott på skolan. Däremot att de sett folk som begår brott.
– Som att bränna upp toaletterna, till exempel, säger Millie.
– Och i går slog en kille en annan kille i ansiktet här på skolan, säger Emma.
De konstaterar också att det är vanligt att folk hotar varandra.
– Om man säger till någon att sluta med något kan personen säga "Jag ska slå sönder dig". Men jag skrattar mest åt det, jag vet ju att de inte gör det, säger Millie.
Ingen av dem tycker att skolan känns som en otrygg plats.
– Inte skolan. Däremot en del gränder på stan, säger Millie.
Det problem som Hilda Degeryd oftast får höra om från skolor är kränkningar på nätet. Inte sällan klasschattar som spårar ur. Men visst är det en del misshandelsfall på skolor också, konstaterar hon – även om ungdomarna själva ibland kallar det för "skojbråk".
– Det kan lätt gå överstyr, och alla kanske inte var med på att det var ett skojbråk.
Hilda Degeryd anser att Uppsalas skolor generellt är väldigt bra på att jobba brottsförebyggande.
– De sliter hårt för sina elever och har blivit bättre på att tidigt uppmärksamma vilka ungdomar vi ska vara oroliga för: de orosanmäler och pratar med föräldrar. Generellt försöker skolorna göra så mycket de kan innan de kontaktar polis. Det tycker jag är bra.