Varje år åker Kyrkskolans niondeklassare på en språkresa till olika länder i Europa beroende på vilket språk man studerat. En uppskattad och efterlängtad resa som dock fick stryka på foten förra året. Med den fortsatt pågående pandemin verkade samma sak ske även i år. En förälder som vill vara anonym då hen oroar sig för påföljder säger att skolan beslutade att genomföra klassresan ändå, men i år till Björkenäsgården utanför Örebro.
– Skolledningen har bestämt att alla nior, tre klasser, ska stuva in sig i bussar och åka iväg. Det tycker inte jag och några andra är en bra idé med tanke på pandemin.
Föräldern säger att en del elever har kommit med förslag till alternativ. Bland annat under den lektion de har varje vecka där de kan diskutera olika förslag och beslut som rör eleverna.
– En hade frågat om de kunde få göra något annat ifall resan inte gick att genomföra. Då hade läraren sagt något i stil med att "om alla är tysta och slutar gnälla kommer det här gå bra".
Magnus Westergård, skolchef för Ansgarskolorna där Kyrkskolan ingår, kan inte uttala sig om vad en enskild lärare har sagt men menar att planerna på resan aldrig har varit hemliga.
– Vi har varit helt öppna med den. Sedan måste man inte åka med om man inte vill.
Han säger att det rör sig om runt 60 elever som planerar att åka iväg under tre dagar. Att man valde Björkenäsgården beror på att det är lätt att hålla avstånd till varandra tack vare de stora ytorna.
– Vi har haft en dialog med framförallt föräldrarådet om vad vi skulle kunna göra istället för språkresan. Tankegången var att vi kunde göra det här väldigt coronasäkert genom att vi åker abonnerad buss och undviker kollektivtrafiken. Eftersom skolorna inte är nedstängda träffar de här eleverna varandra hela tiden ändå. Men det är självklart att om smittläget gör att det inte går, då genomför vi det inte.
Han säger att han har daglig kontakt med föräldrar om alla möjliga ämnen men inte uppfattat det som att det skulle finnas någon oro inför resan.
– Det går alltid att vara bättre på att gå ut med information. Ett vanligt år är det lätt att kalla alla till skolan. Nu har digitala möten genomförts av mentorer och klassföräldrar tillsammans. Men nu har jag tänkt att det är en bra idé om även rektorn är med och pratar.
Enligt föräldern har skolledningen inte har sagt något om vilka åtgärder som kan vidtas om någon skulle bli sjuk eller uppvisa symtom.
– Ingen verkar ha tänkt på sådana saker. Vi hade ett digitalt föräldramöte, där sa läraren att det var något man skulle titta närmare på.
Magnus Westergård säger att deras skolor under hela pandemin har följt de råd och rekommendationer som gått ut.
– Den första rutinen om någon har symtom är givetvis att den personen inte kan följa med på resan. Sedan är gården väldigt stor. Det finns många rum och bara samlingslokalen rymmer tusen personer. Så miljön är betydligt större än den där vi träffas i skolan. Skulle någon få symtom förväntar vi oss också att föräldrarna hämtar dem.
Vad gör ni i de fall där föräldrarna inte har möjlighet till det? Alla kanske inte har bil.
– Om de inte kan hämta har vi personal och flera bilar på plats. I ett sådant läge skulle vi rådda så det blir tryggt och säkert. Under en kortare period skulle vi inte ha några problem att isolera en elev. Gården är tillräckligt stor så det är klart vi löser den frågan.