Skolan undantas när kommunen sparar
Uppsala kommun har släppt tanken på att gå med vinst 2009. Skatteintäkterna har minskat radikalt sedan budgeten klubbades förra året, och många verksamheter kommer att få spara ordentligt inför kommande år. Men skolan kommer, enligt kommunen, att lämnas i fred.
- Skatteprognosen har förändrats radikalt och nämnderna kan inte använda alla medel de fått i sin budget. Men överskotten från tidigare år har gjort att vi kunnat finansiera en stor del av våra investeringar utan att låna. Tack vare den låga låneskulden och återhållsamhet tror vi att vi klarar det här med att gå jämnt upp 2009, säger Åsa Morén, ekonomidirektör vid Uppsala kommun.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, bedömer nu att mer än varannan kommun kommer att gå med underskott i år och nästa år. Det skriver Dagens Nyheter. Åren ser dystra ut även för Uppsala, men finanskommunalrådet Gunnar Hedberg (M) tror inte att något underskott kommer att bli aktuellt.
- Vi ska göra allt vi kan för att undvika det. Just nu pekar de flesta signaler på att krisens botten är nådd, och förhoppningsvis ska vi inte behöva drabbas av några överraskningar. Men vi har tvingats reducera anslagen inom alla områden för 2010 för att klara balansen. Det gäller att agera snabbt när signalerna om dystrare tider kommer, säger han.
Besparingens hyvel går inte tvärs över verksamheterna. Skolan verkar komma att prioriteras.
- Vi har försökt skydda de pedagogiska verksamheterna så långt det varit möjligt, säger Gunnar Hedberg.
Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, UAN, är en av de nämnder som det går sämst för ekonomiskt sett. En orsak är att antalet sökande för försörjningsstöd har ökat.
- Vi har försökt spara in på allt som inte är bundet av avtal. Försörjningsstöd är den största posten som går back hos oss och det är inget som vi kan spara på eftersom socialtjänstlagen ger rätt till ersättning. Däremot kommer vi att skärpa kontrollen av bidragsfusket, säger Mohamad Hassan, ordförande i UAN.
Nämnden har också sparat in på sommarjobb för ungdomar och kommer att se över utbudet i vuxenutbildningen. Men nämndens andra stora utgift, gymnasieskolan, ser han inte som möjlig att spara in mer på.
- Det vi behöver göra är att hitta nya system för att använda pengarna mer effektivt, och nya sätt att finansiera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!