Skolan som lyckades skapa lugn

För några år sedan var bråk vardag på Valsätraskolan. I dag är stämningen en helt annan. Med hjälp av en tydlig handlingsplan mot kränkningar lyckades skolan vända den negativa trenden.

Aiska Faigi, Lina Ihrsén, Linus Monie, Ann Heijkensköld och Patrik Malmqvist trivs på Valsätraskolan.

Aiska Faigi, Lina Ihrsén, Linus Monie, Ann Heijkensköld och Patrik Malmqvist trivs på Valsätraskolan.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-05-20 09:44

En sol med ordet KOMPIS i mitten är ritad på Valsätraskolans asfalt. Om man känner sig ensam och vill leka med någon kan man ställa sig i den.
– Fast den är ju ritad mitt i fotbollsplanen, så det är inte så många som ställer sig där, påpekar Victor Stenlund innan han får bollen och springer iväg.

Nej, kompissolen är ingen central punkt i Valsätraskolans antimobbningsarbete. Det är däremot klassföreståndarna. Eller de aktiva mentorerna, som skolans rektor Tomas Rylander, kallar dem.
– De har ett väldigt tydligt uppdrag att ta tag i problem direkt. Så fort det uppkommer något slags problem kallar vi till oss elever och föräldrar och så är det samtal samtal samtal. Vi försöker inte försköna något för föräldrarna, säger han.

När Tomas Rylander tog över som rektor för fem år sedan var hans uppdrag tydligt: få slut på stöket och få stopp på elevtappet.
– Det har varit mycket bråk på skolan, den har varit nedläggningshotad och blivit hopslagen med en annan skola. Så det har varit extra viktigt att jobba med värdegrunder.
Genom att bland annat agera direkt och genom en stor vuxennärvaro på raster och i matsalen har skolan lyckats skapa en tryggare miljö. Det är betydligt mindre bråk i dag, och skolan tappar inte längre elever.

Därmed inte sagt att skolan alltid lyckas. I en klass som varit stökig har flera elever slutat.
– Där agerade vi för sent och inte tillräckligt genomgripande. Vi måste lära oss av misstagen, vi är absolut ingen idyll, säger Tomas Rylander.
Lina Ihrsén går i nian och minns hur stökig skolan var för några år sedan.
– Det har verkligen blivit lugnt här. Lärarna är bra och vår rektor är bra, han hejar och bryr sig, säger hon.
Hon får medhåll av Aisha Faiqi, som går i sjuan:
– Lärarna ser eleverna och vet vad som händer. Det här är en bra skola.

I varje klass finns två kamratstödjare. Deras uppgift är att rapportera till sin lärare om det blir bråk eller om någon inte verkar må bra. Ann Heijkenskjöld, som går i trean, är kamratstödjare i sin klass.
– Jag gick på en annan skola förut, och kände mig väldigt välkommen när jag kom hit. Jag trivs bättre här, säger hon.

Hur är det att vara kamratstödjare?
– Bra. Även om det inte är mycket bråk är det bra att det finns kamratstödjare. Om någon känner sig ensam kan han eller hon gå fram till mig.

Så jobbar Valsätraskolan
  • Tar tag i problem direkt. Pratar med elever, föräldrar och sätter in åtgärder. Allt dokumenteras. Nära kontakt med hemmet.
  • Hög vuxennärvaro på rasterna, i korridorerna och i matsalen.
  • Kamratstödjare, två i alla yngre klasser, har till uppgift är att rapportera bråk och kränkningar till lärarna.
  • Antimobbningsteamet, ett vuxenteam, agerar i alla uppkomna mobbningsärenden.
  • Jobbar intensivt med värdegrundsarbete, dvs hur man ska vara mot varandra.
  • Stannar aldrig av, utan utvärderar ständigt insatser och metoder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om