Skolan som inte ger läxor
På Johan Bauergymnasiet i Uppsala är målet att inte ge några hemläxor. När jag går ifrån skolan är jag klar för dagen och känner att jag har tid att ha kul efteråt, säger Ulrika Hedman i tvåan på It-mediaprogrammet.
På John Bauergymnasiet i Uppsala har såväl lärare som elever reglerad arbetstid. Ulrika Hedman och klasskompisen Kristin Andersson börjar skolan 8.30 och slutar 15.30, varje dag i veckan. Lektionerna är tre timmar långa, inklusive en halvtimmes rast. Ulrika Hedman och Kristin Andersson i tvåan trivs.
— Vi har mer att göra på lektionerna, men mindre att göra hemma och det ger mer fritid. Jag märker stor skillnad på mig och kompisar på andra skolor, säger Kristin Andersson.
Men hemarbeten kan förekomma.
— I svenska kan vi få i uppgift att läsa en bok på två veckor och då kan man behöva läsa hemma, men vi får tid för det i skolan också, säger Ulrika Hedman.
Varje tisdag eftermiddag har eleverna "stuga". Då ges tillfälle att arbeta i kapp där man behöver. Vid terminssluten har man också "sommarstuga" och "julstuga".
Sammantaget gör det här att eleverna inte känner sig pressade.
— Jag blir inte skoltrött. Och jag tycker att jag ser det på de andra eleverna också, ingen ser trött ut och stämningen är inte så där dyster, säger Kristin Andersson.
Annat var det på högstadiet.
— Det jag minns av min engelskundervisning var alla läxor. Högstadiepressen är borta här, säger Ulrika Hedman.
Betygen då? Krävs det inte att man är ambitiös och pluggar extra hemma för att kunna få högsta betyg, MVG.
— Nej, vi får en kursplan som talar om vad som krävs för ett visst betyg. Och lektionstiden räcker även för att jobba ihop till ett MVG, säger Ulrika Hedman.
Den reglerade arbetstiden innebär att sovmorgnarna lyser med sin frånvaro på schemat.
— Visst kan man känna att det vore skönt att sova ut ibland, men å andra sidan har vi inga långa håltimmar heller, säger Kristin Andersson.
Enligt Märta Jensen, lärare i engelska och medieämnen, är tanken att skoldagen ska likna arbetsdagen i så stor utsträckning som möjligt. Hon delar elevernas entusiasm över Johan Bauergymnasiets upplägg.
— Vi har utvilade elever på vår skola, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!