"Skolan blir alltmer segregerad"

Gruppen Lärarinitiativet kom till i somras, med läraroro som grund.

Foto: JESSICA GOW / TT

Uppsala2018-08-28 09:50

Och på tisdag kväll arrangerar Lärarinitiativet öppen debatt i Fyrisskolan i Uppsala med inbjudna politiker. På plats finns Mohamad Hassan (L), Caroline Hoffstedt (S), Christopher Lagerqvist (M), Tobias Smedberg (V), Linda Eskilsson (MP) och Stefan Hanna (C), Pär Sehlstedt (SD) och Martin Wisell (KD).

– Vi vill skapa en dialog med beslutsfattarna och få svar på våra frågor. Vi är oroliga för gymnasieskolans framtid, säger läraren Anna Trulson som arbetar på Rosendalsgymnasiet. Lärarinitiativet består av en grupp lärare som representerar alla kommunala gymnasieskolor i Uppsala. Det är främst tre områden där Lärarinitiativet önskar bättre hållbarhet och långsiktighet: det gäller ekonomi, organisation och kvalitet.

– Vad gäller ekonomi handlar det om ofinansierade reformer som lärarlönesatsningen, inkluderingstanken och lokalhyrorna - för att inte tala om flyttkarusellerna som snurrar, säger Anna Trulson. Och när det kommer till ekonomi anser hon att alltför många besked kommer uppifrån.

– Ofta tänker vi att det hade blivit mycket bättre om vi fått vara med innan besluten fattades.

Enligt Anna Trulson upplevs arbetsvillkoren vid Uppsalas gymnasieskolor som alltmer stressande både för elever och personal, speciellt med tanke på att Uppsala har en av de lägsta lärartätheterna i landet.

– Kortsiktiga beslut och drastiska nedskärningar. Vi upplever att politikernas ledning av förvaltningen är dålig och att tjänstemännen har för dåliga kunskaper om skolan, sammanfattar Anna Trulson.

Hon oroas också över renodlade program på separata skolor.

– Den uppdelningen leder till ett segregerat Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!