– Rektor har i det här fallet begått ett misstag som hon nu rättar till genom att ställa in den fortsatta undersökningen, säger Lars Romanus, grundskolechef i Uppsala kommun.
Han säger att man ska ta upp frågan i rektorsgruppen för att det inte ska ske någon upprepning.
– Det är inte ovanligt att skolan kontaktas på det här sättet av både läromedelsutvecklare och andra som vill ha ut något på marknaden. Och där måste man vara extremt försiktig. Om vi har sådana samarbeten är det i regel med universitetet eller liknande. Men handlar det om företag så gör vi upphandlingar om det är något vi vill ha, säger Lars Romanus.
Tomas Ekenberg, vars dotter går i sjätte klass i skolan, var den som först reagerade på att elevernas skoltid användes i ett köpslående med ett privat företag.
– Det är befängt att eleverna på skoltid säljer någonting överhuvudtaget. Hade man gjort det här på fritiden hade det varit en helt annan sak, säger Tomas Ekenberg.
Det började med att föräldrarna fick hem ett formulär där de godkände att deras barn är med i testet som utförs av företaget Hogrefe Psykologiförlaget. Testet var ett begåvningstest och syftet är att få en tillräckligt stor kontrollgrupp så att företaget kan jämföra resultatet för dem som köpt och genomgått testet. Resultatet från elevernas test skulle dock varken skolan, eleverna eller deras föräldrar få ta del av.
Som tack för besväret fick eleverna en biobiljett medan skolan fick rabatt på material från Hogrefe.
– Min dotter vinner inte ett smack på detta, säger Tomas Ekenberg.
Han säger att både han och hans fru reagerade när de via dotterns klasslärare fick påtryckningar om att de borde skriva under godkännandet för att dottern skulle delta i testet.
– Klassläraren uttryckte via vår dotter oförstånd till att vi inte ville skriva under det här.
Han beskriver situationen som helt absurd.
– Jag kände mig som Alice i Underlandet. Alla tackar ja till det här utom någon som glömt det och vi som tycker att det verkar stolligt.
Företaget Hogrefe Psykologiförlaget erbjuder en lång rad olika tester för bland annat diagnoser inom autismspektrat..
UNT har sökt skolans rektor, Elisabeth Viksten Eriksson, som lovat att återkomma senare.
På företaget Hogrefe hänvisar man till vd:n som inte heller hon är anträffbar.