Anna Anderssons son går i Uppsala Montessoriskola och fick beskedet tidigare i veckan under påsklovet. Hon är väldigt kritisk till att föräldrarna inte har fått någon förvarning och känner sig besviken över att bara få ett brev.
– När jag fick beskedet blev jag bara arg. Vi skulle börja fyran nu och var inte beredda på att byta skola på förrän minst två år. Det är en stor omställning att byta skola, säger Anna Andersson.
Anledningen varför mellanstadiet stänger är att antalet elever är för lågt. Uppsala Montessori har sedan en längre tid haft svårt att fylla årskurs sex, men även resterande årskurser har dragits med samma problem.
Anna Andersson menar att beslutets tidpunkt försvårar situationen för föräldrarna. Skolvalet är stängt och därför råder nu en stor osäkerhet om framtiden.
– Det känns som att jag famlar i mörker och är rädd för att vi måste ta en skola som ligger långt bort. Vi har inte fått någon förvarning och är väldigt kritiska mot det. Vi hade behövt mer tid och gärna haft ett möte där vi föräldrar kunde ställa frågor om detta.
Eva Löwling som är rektor på skolan är ledsen över beslutet, men framhållert att det var oundvikligt.
– Det är jättetråkigt att vi måste göra det här, men det är inte möjligt längre att bedriva skolan i denna form. Vår årskurs sex har alltid varit väldigt liten, säger Eva Löwling.
Hon berättar att många elever går i skolan från att de är så små som ett år till att det ska börja mellanstadiet. Då brukar många vilja ha fler klasskompisar och vara i ett större sammanhang. Därför har många elever bytt skola under mellanstadiets tid.
– Jag har under åren försökt tala om att det är ett problem när elever inte går hela mellanstadiet. Det blir svårt och risk för felaktigheter när en annan skola ska sätta betyg på en elevs hela mellanstadiegång.
Hur många är det som berörs?
– Ingen personal berörs och över tre årskurser är det cirka 15 elever.
Skulle ni inte ha förvarnat föräldrar om detta?
– Vi har försökt gå ut med information så tidigt som möjligt. Det var först när skolvalet blev klart i mars som vi kunde se hur nästa termin skulle se ut.
Borde föräldrar ha förstått att det fanns en risk?
– Jag tycker det, men jag förstår att det finns en besvikelse och beklagar det. Vi har tidigare haft en årskurs sex med två elever och ibland ingen årskurs sex alls. Vi har påtalat detta direkt till föräldrar.