Enligt de två anmälningar som inkommit till Skolinspektionen går metoden ut på att eleverna i lågstadieklassen under veckan skriver så kallade "ris och ros-lappar" där barnen ger varandra beröm och kritik. I anmälan står "Eleverna ombes att under veckan om de upplever något som bra eller dåligt hos en annan elev att skriva ner detta och lägga ner lappen i lådan". På lapparna kan det stå "att hen slåss, hen säger dumma saker, hen tar andras leksaker".
Varje vecka läser sedan läraren upp samtliga lappar inför klassen, utan att först göra ett urval.
Den ena anmälaren menar att det är kränkande för de barn som vecka efter vecka kan få "sitta och höra hur elak han eller hon varit eller vilka dåliga saker hon eller han gjort varje vecka". Den andra anmälaren skriver "Min synpunkt är att barn i 6-7 års ålder inte är mogna att hantera denna typ av upplägg. Att man som 6-7 åring ska behöva sitta i ett klassrum där alla ens kamrater sitter och får höra ifrån läraren hur dum man varit. Det kan vi inte bygga starka individer av."
Metoden ska ha pågått under en längre tid, trots att flera föräldrar reagerat.
Rektorn på skolan tillbakavisar kritiken och menar att metoden inte alls går till på det sätt som beskrivs i anmälan. Hon säger att det handlar om att träna barnen i problemlösning. - Inga enskilda barn pekas ut, sådana lappar tar läraren upp mellan berörda elever. De lappar som läses upp berör generella problem.
Hur kommer det sig att anmälarna har en så skild uppfattning?
- Det kan jag inte svara på, det borde du fråga dem om.
En av anmälarna uppger att de pratat med dig om det här, ändå har de gått vidare med anmälan. Vad beror det på?
- Vissa vill inte att vi ska jobba med problemlösning alls. Men vi tycker att det är viktigt och jobbar med det i alla våra klasser.
Skolinspektionen kräver nu att skolan ska svara på frågor om metoden och om de anser att den kan vara kränkande.