Skogräns ska ge tjejerna en killfri zon
På fritidsgården Kupolen i Knivsta dominerar killarna. Det varierar, men ofta är det 70 procent killar där. Nu ska tjejerna ta mer plats. Just nu håller de på att göra i ordning ett eget rum, en fredad zon, där de ska bestämma själva över musikval och aktiviteter.
Anna Gidlöf och Linnea Danner målar tjejrummet lila. Emma Dahlénius kommer med mera färg.
Foto: Staffan Claesson
— Vi ska ha en skogräns utanför rummet. Om man måste ta av sig skorna gör sig nog många killar inte besvär, säger fjortonåriga Vanja Persson, som är med i den tjejgrupp som planerar alla möjliga tjejaktiviteter.
Med en skogräns slipper man också spring genom rummet, som har två dörrar. Det ligger intill det stora blå rummet där fiket och scenen finns och där man håller till mest.
Underhåll på schemat
Vad det ska bli av tjejrummet är inte helt bestämt ännu. Men färgen är i alla fall vald. När UNT är på besök sticker det i näsan. Det är redan spacklat och slipat och tre tjejer håller som bäst på att måla på det första lagret lila färg, Anna Gidlöf, Linnea Danner och Emma Dahlénius. De har tema underhåll och reparation på schemat.
Några schablonmålningar i en mörkare nyans lila är redan testmålade på väggen.
Vanja Persson har tillsammans med timanställda Vivianne Macdisi sett ut tyger till att klä om möbler.
Tjejrummet på Kupolen är inte så stort, men ska ändå kanske delas av i mindre avdelningar. Några av önskemålen är att fixa med naglar och hår, göra tröjtryck och över huvud taget pyssla en hel del.
Ett rum att ta det lugnt i
Men ofta vill man bara sitta och prata.
— Tjejrummet ska bli ett mysrum, tycker femtonåriga Ullis Weiman.
— Ja, där ska man ta det lugnt, instämmer jämnåriga Sandra Myrberg.
Kupolen har öppet kvällstid alla fredagar och lördagar, plus varannan onsdag. Snart ska man börja ha öppet även torsdagskvällar — bara för tjejer. Några killkvällar är inte tilltänkta.
— Det behövs inte, killarna tar så mycket plats ändå, säger Ulla Eriksson som är timanställd på ungdomsverksamheten.
Hon tror att ett tjejrum och tjejkvällar kommer att locka dit fler tjejer som i dag inte vågar sig dit.
— Kupolen är så stort och många är här samtidigt, så det blir skönt att kunna dra sig undan, säger Anna Gidlöf innan hon målar vidare.
Görs färdigt efter hand
När det är färdigmålat ska möbler kläs om och frön sås till växter. Det lär ta lite tid innan allt är färdigt, men man räknar ändå med att kunna börja använda rummet om några veckor. Det får göras färdigt lite pö om pö.
Även tjejer vill så klart spela biljard och tv-spel, säger Ullis Weiman och efterlyser ett biljardbord till, eftersom det som finns nästan alltid är bokat. Där får tjejerna slåss om utrymmet med killarna.
UNT passar på att fråga tjejerna hur de tycker det är att växa upp i Knivsta.
— Det är fint med all natur och kul med alla kompisar, men jag längtar efter att börja gymnasiet i Uppsala, säger Sandra Myrberg.
— Jag skulle inte trivas på en större ort. Här är det lugnare och alla känner alla, säger Vanja Persson.
Alla känner varandra
— Det är tryggt här, men att alla känner varandra är både en nackdel och en fördel, säger Ullis Weiman.
— När man bor utanför Knivsta är det stressigt att hinna hem med sista tåget eller bussen, tycker Sandra Eriksson som bor i Edeby.
Alexandra Skildbrant skulle vilja ha bio, McDonald's och fler klädaffärer i Knivsta. Hon tycker det är roligare i Uppsala.
Ungdomsverksamheten är ett lyft, säger de samstämmigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!