FI-studenterna menar bland annat att det är problematiskt att se motsatsen till manlighet som icke-binärt, då toaletten är ett svar mot de många toaletter världen över som adresserar manliga behov.
LÄS MER: FI-studenter kritiserar hen-toalett
"Jag håller helt med om den problematisering som studenterna från FI gör. Däremot så gäller det att arbeta retoriskt med de rådande kategorierna vilket gynnar en mer inkluderande debatt", skriver Annika Skoglund i ett mejl till UNT. Hon är initiativtagare till projektet och arbetar som biträdande lektor vid Institutionen för teknikvetenskaper.
En annan del av kritiken FI-studenterna riktar gäller de tillägg som placerats på hen-toan, som exempelvis en helkroppsspegel, nagellack och tamponger. Som att vara icke-binär innebär att man behöver rekvisita, något att ta på och av, utvecklar FI-studenterna.
"Det finns inget i toalett-initiativet som säger att icke-binära måste använda människans estetiska verktyg som nu erbjuds den konventionella användaren på Ångströms, utan det är givetvis valfritt. Antagandet att det icke-binära skulle vara avtagbart verkar komma från något annat håll", skriver Annika Skoglund.
FI-studenterna skulle hellre se att det stod "wc" på toaletterna i stället för något könsbestämt. Annika Skoglund svarar:
"När det finns skydd för hens kroppsvätskor på alla toaletter, samt i de hygienartiklar som erbjuds "på köpet" i hotellbadrum världen över, så är det dags att skriva WC på dörren. Än så länge verkar det dock högst relevant att debattera, problematisera och reflektera kring de kategorier och könsmaktordningar som hen fortfarande praktiserar under. Den ringa investeringen i hen-toaletten på Industriell Teknik har över all förväntan fört en sådan debatt framåt."