Skippad revision kan ha baksidor

En proposition från regeringen föreslår att revisionsplikten för små aktiebolag tas bort från 1 november i år. Men enligt experter som UNT talat med kan det bli mycket svårare för företag utan revision att få lån.

Webbdesignern Anette Olsson i Gryttby välkomnar det nya lagförslaget.

Webbdesignern Anette Olsson i Gryttby välkomnar det nya lagförslaget.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-04-06 12:06
Förslaget påverkar de 250 000 aktiebolag i Sverige som har färre än tre anställda och en årsomsättning på mindre än tre miljoner kronor. I propositionen föreslås att den så kallade revisionsplikten helt tas bort för dessa företag. Det innebär att företagen inte längre är tvingade att anlita en auktoriserad revisor. Anette Olsson, som driver ett webbdesignföretag, jublade när hon fick höra nyheten.
- Det är en förändring jag och andra småföretagare har gått och väntat på länge. För mig betyder det en besparing rakt av, jag tänker inte anlita någon revisor om jag inte måste. Mitt företag är så litet att jag inte har något behov av revision och pengarna kan jag använda till annat, säger hon.

I ett pressmeddelande från näringsdepartementet säger näringsminister Maud Olofsson att reformen av revisionsplikten kan leda till betydande besparingar för de små aktiebolagen. En uppskattning av de totala besparingen gjord av justitiedepartementet hamnar på 2,5 miljarder kronor.
Men flera experter som UNT talat med ifrågasätter hur stor besparingen faktiskt kommer att bli samt hur en slopad revisionsplikt påverkar företagens kreditvärde. Leonard Daun, på konsultföretaget Pricewaterhouse Coopers, tror att det kan bli svårt för små företag som inte låter någon utomstående kontrollera deras finanser att få lån.
- Det kan även gälla kontakter med andra företag som köper eller säljer varor till ditt företag. Om du inte kan visa upp en revisionsberättelse från en auktoriserad revisor kanske du måste beställa en utomstående kontroll av dina finanser. Och då blir det ändå ingen besparing till slut, säger Leonard Daun.

Enligt honom finns det en osäkerhet kring hur förtroendet mellan företag och banker och mellan leverantörer och kunder kommer att påverkas när revisionsplikten försvinner. Tina Sandvik, som är chef för företagsmarknaden på Nordea Sverige, säger att en förutsättning för att fatta kloka kreditbeslut och ge en korrekt rådgivning är att banken har möjlighet att bedöma företagets ekonomiska återbetalningsförmåga.
- Det är viktigt att vi även fortsättningsvis kan förlita oss på att uppgifterna i företagens ekonomiska redovisning är korrekta, oavsett om det är en revisor eller någon annan auktoriserad person som garanterar kvaliteten i uppgifterna, säger Tina Sandvik.

Lars-Olof Næssén, som själv äger flera företag och har skrivit böcker om revision och skatterätt är en av de företagare som tänker fortsätta använda revisor.
- Möjligtvis kan deras uppdrag i företaget komma att förändras. Men att ha en revisor ger en säkerhet kring företagets finanser och en möjlighet att bolla ekonomiska frågor som man själv undrar över, säger Lars-Olof Næssén.
Magnus Graner, statssekreterare för justitieminister Beatrice Ask, säger till UNT att han förstår den oro som vissa känner inför revisionsreformen.
- Det kommer inte att finnas något förbud för dessa företag att ha revisor även i framtiden. Målet är att öka valfriheten för småföretagare, säger han.

Men finns det inte en risk för att de besparingar man gör på revisionen kostar mer i förlängningen om man ändå måste ha en utomstående kontroll vid lån och affärsuppgörelser?
- Jo, för de företag som på grund av sina affärer behöver en revisor kommer det antagligen inte att bli någon ekonomisk förändring, säger Magnus Graner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!