Statistik från myndigheten för samhällsskydd och beredskap visar att bostadsbränder orsakade av spisbränder och levande ljus ökar kraftigt under december och januari.
Ann-Ida Malm, enhetschef samhällsskydd vid Uppsala brandförsvar, berättar att brandvarnare, brandsläckare med minst sex kilo pulver och en brandfilt är de viktigaste brandförebyggande tillbehören.
– Vi råder att man testar sin brandvarnare ofta. En brandsläckare håller i tio år så även det är viktigt att kolla upp. Sen är det även viktigt att veta hur en brandfilt ska användas, säger hon.
40 procent av årets bränder som orsakas av ljus i Sverige inträffar under december och januari.
– Man ska vara försiktig med levande ljus. Man ska inte ha brännbara material i ljusstaken - så bort med mossa och farmors gamla träljusstake. Den ska stå stabilt och inte nära någon gardin som kan fladdra till. Ha som rutin att den som tänder ljusen alltid släcker dem, säger Ann-Ida Malm som rekommenderar elektriska ljus.
I takt med att temperaturen sjunker ökar även risken för sotbränder.
– För att undvika soteld ska man vara försiktig med mängden ved - den ska vara torr och man ska följa eldstadens instruktioner, säger Ann-Ida Malm.
Den barrdoftande julgranen är en central del i många hem. Även om levande ljus och tomtebloss verkar vara ett minne blott är det fortfarande viktigt att sköta granen.
– Tänk på att vattna granen ordentlig. Låt den stå stabilt och långt borta från ljuskällor, säger Ann-Ida Malm.