Skillnaden mellan mäns och kvinnors hjärnor bevisad
Inte bara till det yttre skiljer sig kvinnor och män biologiskt. Det finns också påtagliga könsskillnader när det gäller hur aktiva hundratals olika gener är i hjärnan. Även hos våra släktingar bland aporna finns liknande könsskillnader i genaktiviteten i hjärnan.
Elena Jazin
Foto:
- Vi vet ännu inte om dessa könsskillnader i genaktivitet i hjärnan påverkar kvinnors respektive mäns beteende. Men att de måste ha uppstått för miljontals år sedan och bevarats genom evolutionen talar för att de har funktionell betydelse, säger professor Elena Jazin vid Institutionen för utvecklingsbiologi, Uppsala universitet.
Tillsammans med doktoranden Björn Reinius är hon huvudansvarig för studien i vilken forskarna med speciell teknik för första gången undersökt hur aktiva tusentals olika gener är i hjärnbarken hos människor, makakapor och marmosettapor av båda könen.
- Att vi valde att undersöka genaktiviteten just i hjärnbarken beror på att den är inblandad i många av hjärnans mer komplexa funktioner, som till exempel minne, uppmärksamhet, tänkande, språk och känslor, säger Elena Jazin.
Både människor och makaker visade påtagliga könsskillnader i aktiviteten hos flera 100 olika gener. Hos marmosettapor däremot förekom sådana olikheter i genaktiviteten mellan könen hos färre än tio gener.
- Dessa skillnader i könsbunden genaktivitet i hjärnbarken skulle kunna vara en förklaring till varför både människor och makaker uppvisar betydligt större könsskillnader vad gäller beteende än vad marmosettapor gör, säger Elena Jazin.
I 85 enskilda gener var könsskillnaderna i genaktivitet desamma för både människor och makaker. Hos både människor, makaker och marmosettapor var två gener genomgående mer aktiva hos honorna.
Ingen förnekar att det finns påtagliga genetiskt styrda biologiska skillnader mellan kvinnor och män, inte bara när det gäller könsorganens utseende och funktion utan också till exempel kroppsstorlek och muskelstyrka.
Om det finns biologiskt styrda skillnader mellan kvinnor och män i hjärnans funktion, som påverkar sättet att tänka och beteendet, är däremot en fortsatt kontroversiell och omdebatterad fråga.
- Våra resultat talar för att kvinnligt respektive manligt beteende åtminstone delvis kan förklaras av genetiska komponenter. Men ännu vet vi inte vilken betydelse de har för beteendet i förhållande till sociala och miljömässiga faktorer, säger Elena Jazin.
Hon ser resultaten av den nya studien som en första utgångspunkt för att närmare undersöka effekterna av könsskillnaderna i genaktivitet i hjärnbarken.
- Denna forskning är viktig av många skäl. I förlängningen kan den till exempel få betydelse både för förståelsen och för behandlingen av flera sjukdomar i hjärnan där det finns påtagliga skillnader mellan kvinnor och män, säger Elena Jazin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!