"Skillnaden är att vi i dag kör betydligt fler tåg"

SJ:s nye vd Crister Fritzson har fått i uppgift att se till att tågen kommer fram i tid och att samarbetet runt den svenska rälsen blir bättre. UNT frågar honom hur han ska lyckas med det.

Crister Fritzson

Crister Fritzson

Foto: Hugo Nabo

Uppsala2013-04-27 12:00

Det gamla uttrycket att något går som tåget känns avlägset. Vad hände egentligen med den tidigare så effektiva svenska järnvägen?

– Om man tittar i backspegeln så var kanske inte allt bättre förr. Men den stora skillnaden är att vi i dag kör betydligt fler tåg och passagerare på den svenska järnvägen. Trängseln på de ofta gamla och slitna spåren ställer till med stora problem för punktligheten. Inte minst är sträckan Uppsala-Stockholm drabbad av trängseln i Stockholm.

”Punktlighet är vårt viktigaste kundlöfte”, har SJ sagt. Hur ser punktligheten ut hittills i år?

– Under 2012 ökade punktligheten både för fjärrtåg (från 88 till 91) och för regionaltåg (från 87 till 90). De första månaderna detta år ligger vi kvar kring 90 procent, men det är vi inte nöjda med. Målet är 95 procent under 2014. Från årsskiftet är vi dessutom betydligt mer transparenta med våra punktlighetssiffror, där vi numera redovisar punktligheten sträcka för sträcka varje vecka.

Hur ska ni bli bättre?

– Vi jobbar hårt för att öka robustheten och tillförlitligheten i vår egen tågflotta och har investerat väldigt mycket för att vintersäkra våra fordon. Vi har byggt en ny avisningshall för att snabbt kunna reparera och serva nedisade tåg. Förra året la vi 900 miljoner på tågflottan och 200 miljoner på vinterförbättringar och ligger vi kvar på samma nivå i år. Dessutom träffar vi regelbundet Trafikverket och andra tågföretag, för detta är en gemensam branschfråga där alla måste bidra för att punktligheten ska kunna förbättras. Sedan arbetar vi mycket med information, förra året skickade vi över en miljon sms. Åker man mellan Uppsala och Stockholm kan man få information om hur tågen går under just den tiden på dygnet som man brukar åka. Man har mer möjlighet att påverka sin resa bättre. Då vet man att man kan jobba en kvart längre eller ta ett tidigare tåg.

Detta har hänt

Uppsala–Stockholm fortfarande sorgebarn

SJ har förbättrat punkligheten i vintertrafiken. För tre år sedan ställdes 17 procent av regionaltågen in. Den här vintern ställdes 4 procent in. SJ har bland annat förbättrat isoleringen i 400 tågvagnar, bemannat verkstäderna med extrapersonal och vinteranpassat tidtabellerna. Men sträckan Uppsala–Stockholm fortsätter att vara ett sorgebarn. De två senaste veckorna har bland annat översvämningar mellan Uppsala och Knivsta samt ett par sönderkörda bommar i Knivsta orsakat förseningar och inställda avgångar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om