Skillnad i överlevnad trots vårdprogram

Trots att det finns regionala vårdprogram för bröstcancer kan det finnas skillnader i överlevnaden i denna cancerform inom olika områden av samma region. Med hjälp av regionala register kan sådana skillnader upptäckas och åtgärdas.

Uppsala2005-12-19 00:00
Det framgår av en studie kring överlevnaden bland kvinnor som insjuknat i bröstcancer i något av de sju länen som ingår i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion.
- Även om en region har ett gemensamt vårdprogram för bröstcancer är det därför viktigt att följa hur överlevnaden vid bröstcancer ser ut inom olika områden, säger doktor Sonja Eaker vid Regionalt onkologiskt centrum, ROC, i Uppsala.
Hon är huvudansvarig för undersökningen, som bygger på uppgifter om 7 656 kvinnor som insjuknade i bröstcancer i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion någon gång under åren 1992 till 2002.
De flesta av kvinnorna överlevde sin cancersjukdom, även om dödligheten bland dem varit högre än bland kvinnor i samma åldrar utan bröstcancer.
I det stora hela var överlevnadschanserna ungefär lika goda, oavsett var i sjukvårdsregionen kvinnorna bodde. Men ett område, Gävleborgs län, skilde sig påtagligt från resten av regionen.
- Där var överlevnaden ända fram till slutet av 1990-talet, i synnerhet för kvinnor som fick sin bröstcancer i 50-årsåldern, markant lägre än i övriga landsting, säger Sonja Eaker.

Mindre noggrann diagnostik
Med hjälp av uppgifter i det regionala bröstcancerregister som inrättats 1992 upptäckte forskarna en annan skillnad mellan Gävleborgs län och resten av regionen. Insatserna för att ställa diagnostik var betydligt lägre i Gävleborg än i regionen i stort.
- Det gällde till exempel hur många lymfkörtlar man opererade bort för att se om cancern spridit sig dit, liksom hur ofta man analyserade om tumören var hormonkänslig och hur aggressivt den betedde sig, säger Sonja Eaker.
Forskarna tror att den mindre noggranna diagnostiken — till exempel genom att klassificera en tumör som mindre aggressiv än den i verkligheten var — i sin tur kan ha påverkat behandlingen och i förlängningen också överlevnadschanserna.
I slutet av 1990-talet gjordes en omfattande omorganisation av bröstcancervården i Gävleborgs län.
Efter detta har insatserna för att ställa så noggrann diagnos som möjligt när en kvinna insjuknat i bröstcancer i Gävleborgs län stigit till samma nivåer som i resten av Uppsala-Örebro sjukvårdsregion. Också den allmänna hälsokontrollen med mammografi för att så tidigt som möjligt upptäcka bröstcancer har förbättrats.
- Men viktigast av allt är att vi nu inte längre ser någon skillnad i överlevnadschanserna mellan kvinnor med bröstcancer i Gävleborgs län och resten av sjukvårdsregionen, säger Sonja Eaker.
Resultaten av nya studien publiceras i det nya numret av facktidskriften Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!