Skilda jobb - på gott och ont

I Sverige är könsjämna arbetsplatser ovanliga, de flesta yrken är antingen klart kvinno- eller mansdominerade. Ändå tycks politiker, forskare, fackförbund och debattörer - ja, "alla" - vara emot enkönade arbetsplatser. Segregation, kallar man det. Men vad spelar det för roll, egentligen?

Mats Mattsson, på helmanliga Uppsala Elektro Mekano, menar inte att det är någon större skillnad mellan att ha manliga respektive kvinnliga kollegor.

Mats Mattsson, på helmanliga Uppsala Elektro Mekano, menar inte att det är någon större skillnad mellan att ha manliga respektive kvinnliga kollegor.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-10-29 00:00
Traditionella kvinnoyrken har lägre lön, sämre karriärmöjligheter och faktiskt sämre arbetsmiljö, enligt de som studerat saken. På så vis gör arbetsplatsens kön skillnad, så som det kommit att arrangeras här i samhället. Men betyder det något i sig att alla kollegerna är kvinnor, eller alla män? Blir sådana arbetsplatser nödvändigtvis på ett visst sätt?
@Body Text:Sök på begreppet "enkönade arbetsplatser" på internet och finn att det rakt igenom används med negativ laddning, ofta som så självklart dåligt, att motivering inte behövs.

På enkönade jobb blir sjukfrånvaron högre, frodas fördomar och hårdnar jargongen, heter det. Allians för Sveriges skrev inför valet om hur enkönade arbetsplatser "går miste om den dynamik som en mångfald av bakgrunder innebär".
Lena Abrahamsson, professor vid institutionen för arbetsvetenskap på Luleå Tekniska Universitet tar det ur företagens synvinkel:
- Nackdelen är om man blandar ihop kön och kompetens. Att vara till exempel gruvarbetare kopplas ihop med att vara man. Sak samma med sjuksköterskor: bara genom att du är kvinna uppfattas du vara bra i vården och du kan bara vara bra i vården om du är kvinna.
- Om de anställda på en manlig industri vävt ihop yrkesrollen med mansrollen är det svårt att utveckla företaget. Det blir svårt att automatisera, göra företaget mer high tech, om de anställda håller fast vid att yrket innebär tunga lyft, risker och hårda tag.
Men varför spelar det roll vad medarbetare råkar ha för kön?
- Så är det i alla samhällen, att kön spelar roll. Men det spelar olika roll på olika ställen och i olika tider. Vi människor vill förenkla i stället för att tänka själva, och tolkar in en massa i medarbetares kön.
Därför är risken stor att, när väl det andra könet släpps in på en enkönad arbetsplats, blir arbetsplatsen fortsatt segregerad. Dock finns ju också arbetsplatser där kön inte har någon direkt betydelse, konstaterar Lena Abrahamsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om