Skiftande betygssättning i Uppsala
Att hamna på "rätt" gymnasium är delvis avgörande för den naturvetare som vill ha bra betyg. Två elever har som specialarbete jämfört olika Uppsalaskolor och hittat stora skillnader i betygssättningen.
- Fyrisskolan delade ut ungefär 20 gånger fler IG än Lundellska skolan, men jag tror knappast att vi är dummare än deras elever. Jag och kompisar från Lundellska brukar till exempel göra läxor ihop och då har jag inte märkt några kunskapsskillnader, säger Iman Amiri.
I enskilda ämnen fanns också stora olikheter mellan skolorna. Drygt 40 procent av naturvetarna på Lundellska skolan fick MVG i teknologi A, men bara 9,8 procent av Fyrisskolans naturvetare. Ändå profilerar sig Fyrisskolan som ett tekniskt gymnasium.
- Och i fysik B hade 13 procent på Fyris IG, men inte en enda på Lundellska. Det verkar konstigt eftersom fysiken är vår största kurs och också anses som den svåraste, säger Pär Höglund.
Skillnaderna större än motiverat
Han och Iman Amiri förstår att det är svårt att sätta betyg, men menar att skillnaderna är större än motiverat.
- Om eleverna känner sig orättvist behandlade ger de kanske upp och hoppar av. De eleverna står ju utan slutbetyg och har då ingen chans att läsa vidare. Dels är det synd om eleven, men sen är det en samhällsfråga också, speciellt eftersom det i dag är stor efterfrågan på just naturvetare, säger Iman Amiri.
Han påpekar även det underliga i att det inte finns någon gemensam betygssammanställning för alla gymnasieskolor. Nu var de tvungna att vända sig till varje enskild skola för att göra jämförelsen. Det tog både tid och var tålamodsprövande. Ibland kände de sig också motarbetade av personalen på skolorna.
Arne Lingestrand, fysiklärare vid Lundellska skolan, är bestört över de stora skillnaderna.
- Det här är ju något som måste utredas! Jag vet inte varför det är så här, men till viss del beror det nog på de enskilda lärarna. I vissa ämnen som teknologi saknas också nationella prov, vilket gör att det finns dåligt med jämförelsematerial mellan skolorna. Men en förbättring är på gång, det kommer till exempel att bli obligatoriskt att ha nationella prov. Tidigare var det upp till varje lärare.
Fotnot: IG=icke godkänd, MVG=mycket väl godkänd
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!