Skidåkning flyttar in

Skipark 360 meddelar att NCC går in som ny delägare i den planerade alpina inomhusarenan i Bålsta. Nu letar de investerare till arenabygget som planeras stå färdigt senast 2016.

I den alpina inomhusarenan i Bålsta planeras för en skidbacke med en längd på 900 meter och en fallhöjd på 160 meter.

I den alpina inomhusarenan i Bålsta planeras för en skidbacke med en längd på 900 meter och en fallhöjd på 160 meter.

Foto: Berg Arkitektkontor

Uppsala2011-09-18 20:14

På en pressträff i Stockholm på fredagen presenterade Skipark360 det nya samarbetet med NCC. Tomas Carlsson, vd på NCC Construction Sverige, ser projektet som en teknisk utmaning i likhet med tidigare byggen som NCC stått bakom, däribland Globen och Turning Torso. Liksom nämnda byggnader ska den nya inomhusarenan bli ett landmärke som för samman Uppsala- och Stockholmsregionen.

- Det här är bra för bygden, för Stockholm och framför allt tror vi att det är en bra affär, säger Tomas Carlsson.

Glenn Bovin, grundare och vd för Skipark360, menar att platsen för arenan är strategiskt belägen. Från Bålsta når de tre miljoner människor inom en timme, samtidigt som de har nära till både Arlanda och Bromma flygplats. Han tror att arenan kommer generera flera nya projekt, inte bara i området utan över hela Mälardalsregionen.

- Med Uppsala skulle vi kunna göra många intressanta paketeringar, till exempel med Uppsala Konsert & Kongress. Först konferens på dagen och sedan skidåkning på kvällen. Det här genererar inte bara intäkter till oss utan till flera olika delar av länet. Det handlar om att öka tillväxten i hela regionen, säger Glenn Bovin.

Flera har ifrågasatt arenaplanerna, men Glenn Bovin tror till fullo på projektet.
- Många säger att det är ett luftslott. Då finns det många i världen, säger Glenn Bovin och syftar på de över trettio inomhusbackar som byggts upp under de senaste åren, bland annat världens största i nederländska Landgraaf. Mest känd är kanske den i Dubai där de mitt i öknen slagit upp en skidanläggning, vägg i vägg med ett stort köpcenter.

Anläggningen i Bålsta hoppas bli den första inomhusarena som står värd för alpina världscupstävlingar. Med en längd på 900 meter och en fallhöjd på 160 meter uppfyller de Internationella Skidförbundets krav. drotter som skidskytte, längdskidor, curling, bandy, ishockey och konståkning ska också utövas i arenan.

Arenabygget beräknas kosta omkring 1,5?2 miljarder kronor. Just nu pågår detaljplanering och byggprojektering av anläggningen. Fas 1, som den kallas, kommer kosta 30?60 miljoner kronor. dagsläget för initiativtagarna samtal med ett trettiotal potentiella investerare och hittills har de uppnått tio procent av de initiala 30-60 miljoner kronorna.

Detaljplaneringen förväntas ta två år och när bygget väl kommit igång är förhoppningen att anläggningen ska invigas senast 2016. Glenn Bovin menar att den första fasen också är den svåraste. När detaljplanen är klar tror han att det kommer att bli lättare att få ihop de 700 miljoner kronor som de förväntas ha innan byggstart. Detta eftersom planerna då har nått en viss legitimitet.

Håbo kommun, som är positiv till projektet, arbetar med att ta fram ett intentionsavtal vilket reglerar hur kommunen förhåller sig till Skipark360:s planer på att köpa marken där arenan är tänkt att stå.

- Vi tror på vårt samarbete med Håbo kommun och marken där vi tänkt bygga. Men vi vill säkra upp för att säkerhetsställa bygget. Därför har vi skrivit en avsiktsförklaring med två andra kommuner, säger han men vill inte berätta namnen på dessa i respekt för avtalet, säger Glenn Bovin.

Så även om det nu inte skulle bli en arena i Bålsta lovar Glenn Bovin att Sverige inom en snar framtid kommer att få en anläggning för alpin inomhusskidåkning.

Fakta

Skipark 360

Idén till inomhusarenan väcktes av Glenn Bovin och Per Hammarström på ett möte i Bålstas skidklubb. Efter en rad snöfattiga vintrar började de undersöka möjligheten till att sätta tak över sin skidbacke.

Anläggningen, som ska ha öppet året om, förväntas ha en omsättning på 300?400 miljoner kronor med 550 000 besökare per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om