Skepsis mot tidigare skolstart

Uppsala kommuns erbjudande om att låta barn få börja i förskoleklasser redan på våren det år de fyller sex har nu fått sitt första gensvar. Förhoppningen är att försöket ska minska köerna till förskolan, men långtifrån alla är nöjda.

Uppsala2009-02-18 19:58
Förskoleklassen är en frivillig skolform inom den offentliga skolan. Enligt en lag som trädde i kraft 1998 är kommunerna skyldiga att erbjuda plats i förskoleklass från och med höstterminen det år då barnet fyller sex år.

Till i år har kommunen gjort ett försök med att låta barn börja i förskoleklass en termin tidigare, vilket innebär att fler femåringar kan komma att lyftas ut från förskolan. Till innevarande vårtermin handlar det om 33 femåringar som har flyttats till särskilda förskoleklasser.
- Det ser jag som ett bra resultat. Vi trodde inte på någon större tillströmning i ett första skede, säger Per-Ola Östergren på kommunens kontor för barn, ungdom och arbetsmarknad.
Anledningen till kommunens försök är i första hand platsbristen på förskolorna. Genom att lyfta ut barn till förskoleklasser ska trycket på förskolorna minska, samtidigt som det ligger i politisk linje med den sittande majoritetens program om ökad valfrihet i skolan.
- Det här är ju något som är helt frivilligt från föräldrarnas sida. Om de vill sätta sina barn i förskoleklass lite tidigare ser jag inga problem med det, säger Per-Ola Östergren.

Förslaget har dock inte tagits väl emot av alla. Farhågor har uttryckts för vad som ska hända om de äldre barnen, som fyller en viktig funktion på förskolan, försvinner. Per-Ola Östergren är medveten om att det finns ett motstånd på en del förskolor.
- Alla ser nog inte det här som särskilt fiffigt. Förskolorna vill ju behålla sina äldsta barn, som ofta fungerar som en förebild för de yngre. Men det är så få barn det handlar om, så det kommer bara att få marginell inverkan.
På flera förskolor som UNT pratat med finns det mycket riktigt en skepsis mot den nya strukturen.
- Det vore nog bättre om barnen får vara kvar i förskolan, så att de hinner mogna ordentligt innan de börjar skolan, säger Marie Bjersby Edin, chef för Salabacke förskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!