Tidigare i våras rapporterade UNT att Uppsala kommun riskerar merkostnader på totalt 410 miljoner kronor för sina äldreboenden de närmaste fyra åren. Beloppet motsvarar nära hälften av årskostnaden för samtliga äldreboenden i Uppsala.
Bakgrunden är att kommunen 2014 införde en modell för Uppsalas äldreboenden enligt LOV, lagen om valfrihetssystem. Enkelt förklarat går den ut på att alla vårdföretag som godkänns av kommunen har rätt att starta äldreboenden (se faktaruta).
LÄS MER: Fick pengar för tomma platser
Innan LOV infördes för äldreboendena förutspåddes kommunen i en utredning kostnadsökningar på runt 19 procent och politikerna avråddes från modellen. Men LOV klubbades igenom ändå. Bara Vänsterpartiet sa nej.
Prognosen för de skenande LOV-utgifterna som kom i våras väckte bestörtning bland politikerna.
”Vi klarar inte äldreomsorgen med den här prisnivån. Får vi inte ner kostnaderna för LOV inom äldreboendena kommer andra verksamheter att bli lidande”, sa Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen.
Sedan dess har äldrenämnden blivit inkallad till ett extra sammanträde för att diskutera frågan och förvaltningen har utrett hur kostnadsökningen ska hejdas.
I tisdags klubbade äldrenämnden ett förslag som innebär att ersättningarna till de företag som driver LOV-boendena ska sänkas med 10 procent till 1 829 kronor per vårddygn.
Förslaget innehåller flera uppstramningar, bland annat ska den automatiska indexuppräkningen av ersättningen upphöra.
För att förslaget ska bli giltigt måste det först antas av fullmäktige. Sedan gäller det för kommunen att utförarna, det vill säga de privata vårdföretagen, går med på sänkta ersättningar.
Sammantaget väntas förslagen kring de lägre ersättningarna krympa kostnaderna för de LOV-drivna äldreboendena med cirka 30 miljoner kronor per år eller 120 miljoner under en fyraårsperiod.
Det innebär att den befarade extrakostnaden för LOV-boendena på 410 miljoner under fyra år sjunker. Differensen som återstår förklaras bland annat av att varje vårdplats vid ett LOV-boende genererar 20 procents högre ersättning än vad som är fallet vid övriga äldreboenden i Uppsala, det vill säga sådana som drivs enligt LOU, lag om offentlig upphandling.
Monica Östman (S), ordförande i äldrenämnden, tror inte att ersättningarna vid LOV-boendena blir så låga att de äldre får dålig vård.
– Även om LOV-ersättningarna sänks ligger de fortfarande högre än vid andra typer av äldreboenden.