Skattetvist om hästavel

Ett företag har fått sin hästavel underkänd som näringsverksamhet. Nu har skattetvisten hamnat hos förvaltningsrätten.

Valacken Frasse har under tiden som företaget ägt och tränat honom ökat med mellan 130 000 och 170 000 kronor i värde, enligt Susanne Ekstedt. I bakgrunden  Malin Sokolowski.

Valacken Frasse har under tiden som företaget ägt och tränat honom ökat med mellan 130 000 och 170 000 kronor i värde, enligt Susanne Ekstedt. I bakgrunden Malin Sokolowski.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-07-20 11:05

– Det är en attityd kring hästsporten som om det var 1800-tal. Hade vi hållit på med motorcyklar hade de aldrig resonerat på det här sättet, säger Susanne Ekstedt, som driver företaget Unique Dogs and Horses tillsammans med sin dotter.

Vi träffas på gården i Fjuckby norr om Uppsala. De flesta av hästarna det gäller befinner sig just nu på sommarbete. Men valacken Frasse, som köptes in som fyraåring och ska tränas ytterligare något år innan han säljs, står i stallet och tvättas.

Värdet på hästen har under tiden som de ägt den ökat från 30 000 till någonstans mellan 160 000 och 200 000. Och det är det här som är företagets affärsidé, enligt Susanne Ekstedt.

Skatteverket anser att det är osannolikt att verksamheten kommer att gå med vinst under överskådlig tid, och har därför underkänt avdrag för kostnader och moms. Grundfrågan är om hästaveln ska anses vara en hobbyverksamhet eller näringsverksamhet.

Det är ett resonemang som Susanne Ekstedt tycker är helt uppåt väggarna.

– Hästuppfödning är en långsiktig verksamhet. Det tar tre år innan man ens får rida på en unghäst. Tror de att man går och mockar för skojs skull i tre år? frågar Susanne Ekstedt retoriskt.

Hon säger att man inom företaget utbildar hästarna till tävlingshästar, något som tar 5–6 år, och sedan säljer dem till ett högre värde. Företaget startade sin verksamhet 2011. Och enligt Susanne Ekstedt får man räkna med en uppstartstid på tio år för avelsverksamheten. Redan i år kommer dock hästverksamheten att gå med vinst, hävdar hon.

På Skatteverket säger handläggaren Karl Erik Bergman att hästbranschen ofta är knepig ur ett skatterättsligt perspektiv.

– Det är ganska vanligt att man har flera verksamhetsgrenar och att hästdelen går back. Och då finansierar man det med annan vinstdrivande verksamhet, säger han.

I det här specifika fallet säger han att hästverksamheten gick back med 650 000 kronor under den period som revisionen gäller.

– Man gör en rimlighetsbedömning om verksamheten någonsin kommer att gå med vinst. Men om det visar sig under tiden som ärendet ligger i förvaltningsrätten att de säljer en fem–sex hästar för några miljoner så kommer saken i ett annat läge, säger han.

Andra saker Skatteverket tittar på är om det finns en budget och affärsplan för verksamheten.

– Problemet är att det är många som vill dra av kostnaderna för sina fritidsintressen. Och då har man startat en verksamhet och gör avdrag för ingående moms. Vi måste mota Olla i grind. Det är inte meningen att staten ska subventionera fritidsintressen, säger Karl Erik Bergman.

För företaget handlar det om en extraskatt på 300 000 kronor, om avdragen inte godkänns av Skatteverket.

Ärendet har nu överklagats till förvaltningsrätten som ska avgöra om Skatteverket gjort en riktig bedömning.

Hunddagis och hästavel

Unique Dogs and Horses grundades 2011.

Verksamheten är hunddagis samt avel och utbildning av hästar åt tävlingsryttare.

I en skatterevision har Skatteverket ansett att hästdelen i verksamheten ska klassas som hobbyverksamhet.

För att undvika fusk med bland annat momsavdrag finns regler om att näringsverksamhet ska vara yrkesmässig och drivas med ett vinstsyfte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!