Skatteskuld på 25 miljoner raderades – trots miljontillgångar

En Uppsalabo hade en skatteskuld på 25 miljoner kronor. Trots att mannen ägde tillgångar som värderats till 27 miljoner avskrevs skatteskulden. Mannens skatteupplägg har ifrågasatts av Skatteverket.

Foto:

Uppsala2018-10-25 07:00

I september i år beslöt Högsta Domstolen, HD, att ta upp ett skatteärende som gäller en 50-årig man i Uppsala. Fallet har kopplingar till ett stort skattemål som inleddes för nästan ett decennium sedan.

Av handlingarna i HD framgår att Uppsalabon haft en skatteskuld på 25 miljoner kronor som dock preskriberades i december 2016. Enligt Kronofogden hade mannen aktier och andra tillgångar för cirka 27 miljoner, ändå raderades skatteskulden.

2016 var 50-åringen registrerad för den fjärde största skatteskulden i Uppsala län. Att han krävdes på beloppet hängde samman med att han tidigare ägt ett företag i byggbranschen.

2005 sålde han sitt företag och gjorde då en vinst på 27 miljoner kronor. Därefter inleddes en rad komplicerade transaktioner. Enligt Skatteverket hade mannen utformat vad myndigheten kallade "ett skatteupplägg" där han betalat sina rådgivare minst 4 miljoner kronor.

"Syftet har varit att helt undgå skatt på ovan nämnda vinstmedel på 27 miljoner kronor", skrev Skatteverket. Upptaxeringen av mannen fastställdes senare av kammarrätten.

När Kronofogden skulle driva in skatteskulden, som fastställts till 25 miljoner kronor, uppstod dock juridiska hinder. Mannens tillgångar fanns i en kapitalförsäkring men Kronofogdens beslut om utmätning hade inte skett på formellt riktiga grunder. Därför upphävdes utmätningsbeslutet av domstol.

Enligt kronokommissarie Mats Rosenqvist vid Kronofogden värderades Uppsalabons tillgångar i kapitalförsäkringen till cirka 27 miljoner kronor. Men i och med att myndigheten inte kunde komma åt pengarna fick mannen behålla dem.

– Vi utredde även ägandet kring en relativt stor bostadsrätt i Uppsala där 50-åringen var skriven. Men det visade sig att lägenheten ägdes av mannens hustru så vi hittade inga utmätningsbara tillgångar, uppger Mats Rosenqvist.

Skatteskulder preskriberas fem år efter att de förfallit till betalning vilket i fallet med Uppsalabons 25-miljonersskuld alltså inträffade i december 2016. Mannen har i dag inga skatteskulder.

Uppsalabon hade tecknat sin kapitalförsäkring hos Göteborgsföretaget Victory Life. Vid en razzia hos Victory Life för flera år sedan beslagtog Skatteverket 200 pärmar och en rad personer som gjort otillåtna skatteupplägg kunde avslöjas.

Exempelvis dömde förvaltningsrätten 2014 två affärsman från Uppsala att skatta för en vinst på totalt 7 miljoner kronor sedan de köpt kapitalförsäkringar genom Victory Life. De båda männen, som varit verksamma inom anläggningsbranschen, dömdes även att betala straffavgifter på 1,8 miljoner.

De hade fört pengar till konton i bland annat Schweiz och enligt domstolen rörde det sig om ”tveksamma upplägg som ett led i skatteplanering”.

Två personer som låg bakom Victory Life-härvan dömdes 2014 till 2,5 års fängelse vardera för grova skattebrott.

Att Uppsalabor upptaxeras med mångmiljonbelopp är relativt ovanligt. I ett uppmärksammat ärende från 2017 gjorde Kronofogden en tillgångsutredning för en affärsman i Uppsala efter anklagelser om att han med oriktiga metoder tagit ut 47 miljoner kronor från ett av sina bolag.

Kronofogden hade planer för tvångsförsäljning av mannens villa i Kåbo, värderad till 20 miljoner kronor. Om villan verkligen blev föremål för exekutiv auktion har tidningen inga uppgifter om.

Pengar förs utomlands

I flera av de större skattehärvor som Skatteverket arbetat med på senare år har det handlat om pengar som förts till andra länder.

På Skatteverket arbetar cirka 200 personer med kontroller av dolda inkomster i utlandet och internationella transaktioner.

Möjligheterna att fuska har minskat genom att Sverige tecknat avtal om informationsutbyte med en rad skatteparadis.

Genom dessa avtal har Skatteverket fattat beslut om skattehöjningar på nästan två miljarder kronor sedan 2009.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!