Skatter fram ur gömmorna
Nu tas några av Uppsala domkyrkas skatter fram ur förråden och görs synliga för allmänheten. Bland annat kommer en medeltida dopfunt, sannolikt från 1200-talet, att placeras just innanför portarna.
Det säger Gunnel Berggrén, domkyrkokonservator
På torsdag kommer föremålen till domkyrkan efter att ha konserverats och monterats av en konservator i Stockholm. Förutom dopfunten tas också en märklig gravhäll fram ur förråden, den så kallade Bureusstenen.
- Vår önskan är att visa de här intressanta föremålen, det är ju synd om de bara ligger i en lada. Extra kul är att dopfunten är gjord av marmor från Uppland, tycker jag, säger Gunnel Berggrén.
Dopfunten väger 500 kilo utan fot och är tillverkad av Vattholmamarmor. Den förmodas vara gjord före år 1250, det visar det uttömningshål som funten har, och stod i kyrkan fram till 1680-talet. På 1800-talet låg funten halvt nedsjunken i leran i trädgården hos sysslomannen, ungefär en förstevaktmästare. Nu kommer den att synas tydligt för besökarna eftersom den placeras just innanför mittdörrarna, på en nygjuten fot. Den ursprungliga foten är försvunnen.
- Meningen är dopfunten ska användas vid barndop, kanske redan på lördag, säger Gunnel Berggrén.
Bureusstenen har fått sitt namn efter Johannes Bureus, fornforskare, språkman och mystiker som dog 1652. Bland annat var han lärare åt kung Gustav II Adolf och skrev det första bevarande grammatiska arbetet om svenskan. Gravhällen, som ursprungligen låg på Bureus föräldrars grav och vars inskription beskriver släkten Bureus, var länge uppsatt på kyrkans sydfasad innan den hamnade i förråden under 1960-talet. Nu kommer den att placeras i kyrkans södra tvärskepp.
Har ni fler skatter i förråden?
- Ett och annat har vi, men vi kan inte ha allt framme, bland annat för stöldrisken, säger Gunnel Berggrén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!