Skattefusket breder ut sig

Svartarbete blir allt vanligare i Sverige. Fusket är troligen mer utbrett i Norrtälje med många företag inom byggbranschen. Skatteverket, Byggnads och företaget Roslagsbyggarna är alla oroade.

Uppsala2006-08-04 00:00
En färsk rapport från Skatteverket visar att var åttonde svensk har jobbat svart och att egenföretagare till största delen ligger bakom fusket på 120 miljarder kronor per år.
-Tillfället gör fuskaren. Vi har väldigt mycket fritidshus och fusket är troligen större här, säger Magnus Eriksson, handläggare på Skatteverket i Norrtälje.
Han tror inte att roslagsbor har sämre moral än andra, men konstaterar att det finns möjligheter att fuska här med mycket småföretag och fritidshus.
-Det kan vara okej att laga en packning åt en granne. Men det mesta arbete som utförs åt vänner och bekanta är faktiskt skattepliktigt.
Magnus Eriksson framhåller att det naturligtvis också gäller hantverkare. En rörmokare och en snickare som byter tjänster med varandra måste redovisa det.
-Men det är även oroväckande när man hör talas om ungdomar som jobbar inom bygg eller restaurang som inte kan få annat än svartjobb.
Skatteverket i Norrtälje brukar ofta få in tips från allmänheten och de brukar även gälla frisörer, krögare och taxiföretag. Ibland handlar det om grannar som vill vara till besvär, men oftast utreds tipsen och ibland leder dem till att folk får betala in mer i skatt.
-Ofta hör frustrerade hantverkare av sig som lagt ett mycket lågt prisförslag och ändå bjuder andra under. Då kan det handla om svartjobb.

"Svartarbete håller inte alltid samma kvalitet"
Norrtälje är en gyllene marknad för hantverkare av alla de slag som vill ha "extrajobb", intygar Hans Olsson, ombudsman på fackföreningen Byggnads i Uppsala. Åker man runt i dessa områden tar det inte lång tid innan man hittar erbjudanden om hantverkstjänster och inte alla dessa är helt vita, enligt Hans Olsson.
- Många som vill köpa tjänster ringer företag och är väldigt påstridiga om att få betala svart. Orsaken är ofta att de tror att det blir billigare, men svartarbete håller inte alltid samma kvalitet.
En stor del av Byggnads resurser går åt till att se till att företag betalar avtalsmässiga löner och att de skriver på kollektivavtal.
Arne Gustavsson är vd för Roslagsbyggare utanför Norrtälje med 25 anställda. Allra mest oroad är han över att polska och baltiska svartjobbare etablerar sig i Norrtälje.
-Jag har fått indikationer på att det förekommer och folk snackar om det här. Vi har inte en chans att konkurrera mot dem.
Han påpekar att han inte har något emot utländska arbetare som gör rätt för sig.
Hans Olsson på Byggnads uppmanar rospiggarna att tänka på vad skattepengarna går till.
-Utan dem får vi ingen gemensam skola, vård eller äldreomsorg.


FAKTA


Skattefusket

*Fusket uppgår till nära 120 miljarder kronor om året. Egenföretagare ligger bakom den största delen.
*Mer än var åttonde svensk har jobbat svart. Bland värnpliktiga och studerande är det var fjärde.
*Fackutbildade arbetare är den största yrkeskategorin som utför svartjobb.
*Svartköpare är personer med högre inkomst och brukar äga sin bostad.
*Tre av tio svenskar har de senaste fem åren köpt varor eller tjänster svart.
*Bara Danmark, Belgien och Luxemburg har ett mer utbrett skattefusk i EU.
Källa: Skatteverkets utredning "Svartköp och svartjobb i Sverige"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om