Skarvar gynnar havsörnarna

Antalet skarvar i skärgården har ökat explosionsartat på senare år. Men nu spår skarvforskaren Henri Engström från Uppsala universitet att beståndet snart kan ha nått sitt maximum. Enligt Skärgårdsstiftelsen påverkar också havsörnarna skarvarnas utbredning och på vissa håll har örnarna lyckats skrämma bort hela skarvkolonier.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2008-03-05 16:57
I skärgården och bland lokala fiskare har det funnits ett utbrett missnöje med skarvarnas framfart. Det sägs att fågeln förstör fiskeredskap och äter stora mängder småfisk. Att den lever i stora kolonier på små kobbar där dess illaluktande avföring effektivt dödar en del av vegetationen ökar knappast dess popularitet.

När Skärgårdsstiftelsen höll ett seminarium med titeln Sanningen om skarven var det ett försök att återupprätta fåglarnas skamfilade rykte. Visst, det är sant att antalet skarvar ökat explosionsartat på senare år i hela skärgårdsområdet och i Mälaren. Idag finns det fler skarvar än det någonsin i vårt land, men enligt Henri Engström är det troligt att den kraftiga ökningstakten snart kommer att avta.
- Från norra Sörmland till Skåne har vi idag stabila bestånd. Även i insjöarna är nog beståndet nära sitt maximum, säger han och berättar att man i Danmark redan sett att ökningen bromsats upp. I vissa riktigt stora kolonier med tusentals skarvar har antalet häckande par till och med minskat.

Han är också starkt kritisk till att myndigheterna lämnat så pass många tillstånd till skyddsjakt och prickning av skarvägg.
- Det är väldigt tveksamt om det överhuvudtaget har haft några positiva effekter. Det har inte gjorts någon form av uppföljning vad jag vet.
I Stockholms skärgård räknade man 2006 till ett 20-tal kolonier med ca 6 000 häckande skarvpar. Här har man nu också sett tydliga indikationer på att havsörnen gynnats av skarven. En av de första iakttagelserna av att havsörnar kan ta både ungar och äldre skarvar kom från Alf Sevastik i Östhammar för ett antal år sedan. Nu har Skärgårdsstiftelsen noterat att skarvarna helt försvunnit som häckande fågel från stora områden av norra Stockholms ytterskärgård, troligen som en följd av havsörnarnas upprepade störningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!