Skarv vanlig syn i Ekoln

Storskarven blir en allt vanligare syn i Ekoln. Från Vårdsät­raviken i norr till Kungshamn i söder har skarvar iakttagits under våren och försommaren.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2004-06-15 00:00
En koloni om 157 häckande par finns i Stenholmen, Gorran, utanför Sjöö slott, och de rör sig över hela Ekoln i sin jakt på fisk.
Så här års, när de har ungar, gör skarvarna många och täta fisketurer innan de återvänder till Stenholmen.
Kolonin etablerade sig där för fem år sedan, berättar ornitolog Martin Tjernberg, Uppsala, som själv tycker bra om skarvar. Men han medger att det faktiskt finns en och annan ornitolog som ogillar skarv.

"En vacker syn!"
- Storskarv i häckningsdräkt på våren är en vacker syn! Och jag kan till och med tycka att en vitkalkad skarvö med kala träd som ser fantastisk ut.
Thomas Pettersson vid länsstyrelsen i Västerås är skarvinventerare för Mälaren. Han säger att det finns en dynamik hos skarvar, som gör att de tvingas till regelbundna flyttningar. Dels kan de bli störda i häckningen, men framför allt dör deras boträd efter bara någ­ra få år. Alla kvistar är förbrukade till bomaterial, och trädstammarna döda och kala.
Vid två tillfällen i våras undersökte han skarvbeståndet i Ekoln, en gång i slutet av april, en gång i slutet av maj. Vid kolonin på Stenholmen fann han 157 "aktiva bon". Det innebär 314 skarvar — som i sin tur får i genomsnitt tre ungar per par och år.

Kan täcka upp Ekoln
- Jag kan mycket väl tänka mig att de redan nu kan täcka upp hela Ekoln i sitt födosök, säger Thomas Pettersson.
När skarvarna förstört omgivningen med sin spillning drar de efter några år vidare till en ny boplats.
Thomas Pettersson berättar att den ursprungliga kolonin vid Kalmarsund, som etablerade sig i mitten av 50-talet, nu har trängt undan all växtlighet på öarna.
— Naturen där har kollapsat, det finns inte längre några boträd eller kvistar. Som en följd av det har skarvarna anpassat sig och lägger i dag sina ägg direkt på klipphällarna.
Storskarv har siktats lite varstans i Ekoln under våren och försommaren.
Michel Östlund på Båtvägen ser varje morgon en grupp skarvar morgon från sitt föns­ter. De håller till på en stenhäll ett stycke från Fågelholmen. Den klippa de valt som favoritplats lyser kritvit på långt håll.
Och fågelintresserade ögonläkaren Eva Diderholm, som bor vid norra Ekoln, trodde inte sina ögon när hon en morgon i slutet av maj kom ut på sin garageinfart.

"Kurade som små gamar"
- På vårt abborrgrund satt fyra fem skarvar. Det var mycket hård, sydlig vind, och de satt där och kurade som små gamar. Jag blev alldeles förskräckt. Vi har bott här sedan 1978, men aldrig tidigare sett en skarv så här långt norrut i Ekoln.
Eva Diderholm vistas ibland i Stockholms skärgård och vet därför vilken effekt skarvkolonierna har på sin omgivning.
Hon anser att det skulle vara en tragedi för fågel- och naturlivet om skarven skulle rota sig i Ekoln.
— Vi har alltid haft häckande knipor i vår vik här nedanför, men i år har de försvunnit här­ifrån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!