Skärpta regler väntar plastikkirurgerna

Reglerna för plastikoperationer ska skärpas, enligt ett nytt förslag. Ingrepp som görs för att försköna måste utföras av medicinskt utbildad personal. Förslaget välkomnas av både patienter och seriösa utövare i skönhetsbranschen.

Sanna Viktoria Mohsen välkomnar Socialstyrelsens förslag om stramare regler.

Sanna Viktoria Mohsen välkomnar Socialstyrelsens förslag om stramare regler.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-11-17 21:00

Hösten 2017 fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att utreda om estetiska behandlingar ska omfattas av samma skydd för den enskilde som gäller för andra behandlingar enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Rapporten är klar nu.

– Vi på Socialstyrelsen har kommit fram till att kirurgiska ingrepp och injektioner som går igenom hudens alla lager kräver medicinsk kompetens eftersom de kan leda till allvarliga skador. Socialstyrelsen vill därför låta hälso- och sjukvårdslagstiftningen gälla i sin helhet vid behandlingar som görs i estetiskt syfte. Det säger Louise Follin Johannesson, jurist på Socialstyrelsens rättsavdelning.

Om Socialstyrelsens förslag går igenom ska enbart hälso- och sjukvårdspersonal få utföra de kirurgiska ingreppen och ge injektionerna, och de som utför behandlingarna blir vårdgivare.

– Vår rapport har lämnats över till regeringen och det är nu upp till dem och riksdagen att ta ställning till den fortsatta hanteringen av förslagen, säger Louise Follin Johannesson.

Sanna Viktoria Mohsen har eget företag och utför skönhetsbehandlingar med botox och fillers för att exempelvis släta ut rynkor och ge fylligare läppar. Hon är också utbildad tandläkare och ägnar 50 % av sin tid åt vardera jobbet.

– Det är viktigt att vara sjukvårdsutbildad, eller som i mitt fall legitimerad tandläkare, i det här jobbet. Om du inte har utbildning kanske du inte ser och förstår kundens reaktion på injektionerna. Du har inte heller kunskap om vad som krävs för att undvika infektioner.

Sanna gör sig redo för att injicera botox på en kund som vill släta ut rynkor i pannan. Hon täcker håret med en engångsmössa, spritar händerna, tar på sig engångshandskar och rengör kundens panna med alsolsprit. Sen markerar hon ett 15-tal ställen där sticken ska göras.

– Jag vill inte att något ska gå snett. Jag vill hjälpa mina kunder att känna sig vackra och glamourösa. Vid varje besök dokumenterar jag produkten de fått och resultatet i en journal.

Efter en botoxbehandling ska huden inte utsättas för sol under en vecka. De närmaste två dagarna får kunden inte heller klia eller sminka sig på det behandlade området.

Sanna fyller en engångsspruta med botox som blandas med rätt mängd koksaltlösning. Sen injicerar hon på de ställen hon markerat och baddar återigen pannan med alsolsprit. Besöket avslutas med noggranna råd till kunden för att undvika infektioner.

– Jag anser att stramare regler behövs och välkomnar Socialstyrelsens nya förslag. Det måste finnas ett samvete i branschen.

LÄS MER: ”Jag önskar de sagt till mig att operationen inte behövdes”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!