Skärpt tillsyn av fiskföretag

Efter avslöjandet om det illegala fisket av torsk ska svenska myndigheter nu agera och skärpa kraven gentemot branschen. Landets samtliga stora fiskanläggningar ska i år inspekteras av Livsmedelsverket (SLV). Brister på dessa är vanliga och kritik har kommit från såväl SLV som EU.

Uppsala2006-01-19 18:44
Efter teveprogrammet Kalla Faktas avslöjande om att torsk illegalt fångad i Barents hav kan finnas i svenska butiker beslutade Fiskeriverket och Livsmedelsverket på torsdagen att inleda ett samarbete.
- Det är inget lätt arbete vi har framför oss. Det är kriminella organisationer som ligger bakom fisket. Men en del kan komma till Sverige, och därför måste branschen ta ett ansvar. Hittills har det uppenbarligen inte varit tillräckligt, säger Axel Wenblad, generaldirektör vid Fiskeriverket.

Han menar också att ett stort livsmedelsföretag som Findus inte heller ha kontroll vad de får levererat. Findus menar å sin sida enligt TT att kontrollen av fiskleverantörerna är ett myndighetsansvar.
Även Fiskbranschens Riksförbund anser att det är myndigheterna som bör kontrollera fisken.
— Vi tycker att det är myndigheternas ansvar. Det är ju de som fastställer kvoterna för fisket. Under fredagen ska jag träffa medlemmarna och då kommer jag att kräva att de kontrollerar leverantörerna bättre, och se till att få skrivna dokument, säger Yngve Björkman, Fiskbranschens riksförbund.

Livsmedelsverket och EU-organet FVO (Food Veterinary Office) har konstaterat att spårbarhet och märkning av fisk är dålig på svenska företag.
Livsmedelsverket kommer i år att inspektera landets samtliga 80 stora fiskanläggningar. Merparten har kommunerna tidigare kontrollerat.
— Vi vet sedan tidigare att det finns brister i deras system. De ska kunna gå bakåt och framåt i flera led för att kunna spåra fisk. Inspektioner på anläggningarna har också visat att det saknas kontrollprogram som är nödvändiga för redligheten, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör vid SLV.
Inspektionerna är en konsekvens av det nya regelverket för livsmedelshantering från årsskiftet. Men även EU har tryckt på. Senast i fjol.
— Vi är tvungna att visa handlingskraft inför FVO och kan inte vänta på att kommunerna kommer i gång. Därför tar vi över inspektionerna av fiskanläggningarna i år. Kommunernas tillsynsfrekvens på just fiskanläggningar har ofta varit mycket låg för att inte säga obefintlig, säger Pontus Elvingsson.

Ica säger sig inte kunna utesluta att fisk som säljs under det egna varumärket är illegalt fångad. Coop säger sig ha fått garantier om att fisken är legalt fisk. Axfood som driver Willys och Hemköp uppger att fisken inte är fångad på olagligt sätt.
Det är Fiskeriverket som har tillsynen över vilken fisk som fångas på svenska båtar på svenskt vatten. Reglerna säger att fartygen är skyldiga att föra loggbok över vad som fångats och på vilken plats. Kontrollerna genomförs av kustbevakningen. Först när fisken kommer in på anläggningen, bereds och förpackas faller tillsynsansvaret på Livsmedelsverket eller kommunernas miljökontor.
I mars invigs EU nya myndighet för fiskkontroll i spanska Vigo. Myndigheten ska samordna kontrollen av fisket inom EU.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om