Skarpt läge i avtalsrörelsen
Våren är avtalsrörelsens högsäsong. Just nu pågår förhandlingar för bland andra industriarbetare, handelsanställda och akademiker inom den privata sektorn. Det avtal som industrins parter kommer överens om blir vägledande för andra löneavtal.
Arbetsgivaren Teknikföretagen vill istället ha ett treårigt avtal med lokala löneförhandlingar som ger en garanterad löneökning på 0,7 till 1,1 procent.
— Det är ett skarpt läge. Avtalet inom industriområdet är det som sätter märket och blir vägledande för andra, säger Ingemar Göransson, utredare på LO.
Högre lägstalöner
Enligt det så kallade Industriavtalet ska ett nytt centralt avtal mellan anställda och arbetsgivare i landets exportföretag vara klart till sista mars.
— Parterna på "hemmamarknaden" avvaktar, exempelvis Handels går igenom detaljfrågor och inväntar det nya kollektivavtalet på industriområdet, säger Ingemar Göransson.
Handels och deras arbetsgivare står långt ifrån varandra.
— Det är inte alls säkert att man kan lösa dem utan konflikter, tror Ingemar Göransson.
Förutom löneökningar kräver Handels att lägstalönerna ska upp, något som arbetsgivarna hittills inte har gått med på.
På byggområdet kan det också bli svårt att komma överens, tror Ingemar Göransson.
— Arbetsgivarna kräver ändringar i ackordslönebestämmelserna. De vill ha en individuell lönesättning istället för att byggnadsarbetare i ett lag delar på ackordet och har samma lön.
Diskutera siffror
Privatanställda akademiker är en annan grupp som ska få nya avtal i vår. Även där följer man utvecklingen på industrisidan.
— Det är ju den konkurrensutsatta delen som känner av vad Sverige tål i löneökningar, säger Marie Louise Strömgren, utredare på Saco.
Många civilingenjörer, civilekonomer, jurister och systemvetare inom det privata näringslivet har inte haft någon procentsats att luta sig mot i de senaste löneavtalen.
— Inom flera områden har man haft sifferlösa avtal som har varit lönesamtalsbaserade, säger Marie Louise Strömgren.
Det är ett system som fackförbunden nu vill diskutera.
— Vi vill att lönebildningen sker lokalt, men många privata arbetsgivare har inte löst det här på ett bra sätt. Därför vill vi diskutera vissa siffror, säger Kjell Eriksson, förhandlingsdirektör på Jusek.
It-företagen hör till dem som har sänkt vissa akademikerlöner under det senaste året.
— Vi vill gardera upp så att inte arbetsgivaren kan genomföra lönesänkningar ensidigt. Det bör finnas en viss garanterad löneökning, säger Kjell Eriksson.
På den statliga sidan löper akademikeravtalen till september i år.
Kommunanställda har redan ett avtal för 2004. Det avtalet gäller dock inte för anställda som arbetar i offentlig sektor men har privata arbetsgivare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!