Skärpt kontroll ska stoppa skuggdoktorander

Både Uppsala universitet och SLU har skärpt kontrollen. Avsikten är att göra det svårare att vara skuggdoktorand, det vill säga börja forskarutbildning utan att vara antagen som doktorand.

Uppsala2005-12-03 00:00
Handledarna har en nyckelroll, konstaterar SLU i sitt remissvar till Högskoleverket.
Ingen får förespeglas att man kan skaffa sig förtur till antagning som doktorand genom ett examensjobb eller en kortare assistenttjänst. Det måste göras tydligt för alla att universitetets- och fakultetsledning inte accepterar några sådana utfästelser.
Det är lika oacceptabelt att en handledare lovar att någon att bli antagen som doktorand. Det är fakultetsnämnderna som antar nya forskarstuderande och ingen annan, skriver SLU.
Högskoleverket ville veta hur universiteten kontrollerar och förhindrar att studenter börjar forskarutbilda sig innan de är antagna som doktorander. På SLU ingår information om gällande regler i den tio veckors utbildning som alla huvudhandledare måste ha. Andra åtgärder är att fakulteternas studierektorer för forskarutbildningen gör besök ute på institutionerna och att de som leder för hela SLU gemensamma doktorandkurser ska kontrollera att alla sökande är verkligen är antagna till forskarutbildningen.

Uppsala universitet konstaterar i sitt remissvar att det inte går att utesluta att skuggdoktorander finns. Forskningsassistenter är exempel på personer som bedriver forskning utan att vare sig ha disputerat eller vara antagna till forskarutbildning.
Ett annat problem är för grundutbildning och forskarutbildning gemsamma kurser och seminarier. Det är viktigt att alla som går sådana gemensamma kurser är registrerade på den nivå de läser. Oklarhet kan också uppstå när en fördjupningskurs inom grundutbildningen får tillgodoräknas som doktorandkurs den dag studenten formellt antas till forskarutbildning. Det är förståeligt om studenten under tiden kan betrakta sig som skuggdoktorand.

Det är också viktigt att ingen får handledning eller undervisning inom forskarutbildningen förrän han/hon är formellt antagen.
Tidigare reportage i UNT visade bland annat att skuggdoktorander var vanligast inom experimentella områden. Nu har de medicinsk-farmaceutiska och teknisk-naturvetenskapliga fakulterna så att studiestöd inte betalas ut om doktoranden har varit antagen alltför kort tid före examen. Detta är enligt universitet en mycket kraftig påtryckning.
Några säkra uppgifter om antalet skuggdoktorander finns inte. De som är eller har varit skuggdoktorander är av naturliga skäl inte särskilt angelägna att berätta detta. Av 9 800 doktorander i Högskoleverkets doktorandspegel 2003 uppgav var femte att de hade påbörjat sin forskarutbildning minst sju månader innan de blev antagna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om