Skärpt kontroll för a-kassa ökar antalet arbetssökande
Allt fler söker jobb utan att vara behöriga, bo rätt till eller ens vara intresserade av utlysta tjänster. Det leder till onödig administration, inte minst i kommunerna som är stora arbetsgivare.En anledningen till att bergen med ansökningar växer är den skärpta kontrollen av arbetssökande som har a-kassa.
200 personer sökte
Till en barnskötartjänst i Uppsala sökte nyligen 200 personer, och enligt Ingrid Andersson på utbildningsenheten på vård och bildning var det många som sökte utan att ha formell utbildning.
Hon tror att en del av förklaringen är att trycket på den enskilde att "söka allt som rör sig"ökat.
—Det har hänt att folk skrivit rakt ut att de inte är intresserade men söker ändå för att inte bli av med sin ersättning, säger Ingrid Andersson.
Christer Danielsson är projektstrateg på länsarbetsnämnden. Han är medveten om problemet.
—Och det är säkert fler arbetsgivare än kommunerna som drabbas, säger Christer Danielsson som håller med om att ansökningar som bygger på rädsla av att bli av med arbetslöshetsförsäkringen inte skapar något mervärde.
Bättre inventering
Han menar att en förklaring till kommunernas ökade administration kan vara att handläggarna på arbetsförmedlingen inte hunnit sätta sig ner med den arbetssökande och begränsat sökområdena.
—Det går säkert att bättre inventera vilka förutsättningar den sökande har, vilka nischer som passar, och över huvud taget bli tydligare, säger Christer Danielsson.
Ett alternativet till det skulle vara att ändra reglerna för ersättning, men det tror inte Anders Forslund, biträdande chef på IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, är en lösning.
—Vi har redan i dag, jämfört med andra länder, ett generöst system för att få a-kasseersättning, och det finns forskningsbelägg som visar att chansen att få ett jobb ökar med ett aktivt sökande efter arbete.
Intensiv matchning krävs
Men att söka ett jobb som man inte är kvalificerad för som ligger 20 mil bort, där det står 100 personer i före kön, det kan inte vara särskilt fruktbart?
—Nej, det gäller att söka på rätt sätt och för det krävs en intensiv matchning från arbetsförmedlingens sida.
På Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) är det känt att det förekommer väl yviga sökningar efter jobb.
—Arbetsförmedlingarna har inget annat intresse än att försöka hitta lämpliga jobb, men i en del fall kanske man inte hunnit titta igenom jobbets innehåll tillräckligt och därför blir det fel ibland, säger Leif Tallskog, biträdande avdelningschef på AMS.
FAKTA
Arbetsförmedlingen bestämmer
I föreskrifterna om tillämpningen av lagen om arbetslöshetsförsäkring (1997:238) gällande lämpligt arbete står att den sökande "måste söka och ta ett tillgängligt och lämpligt arbete". Här står även att det är arbetsförmedlingen som gör den slutgiltiga bedömningen vilka arbeten den sökande ska söka. De ska enligt föreskrifterna ligga inom ett område som "innebärande högst tolv timmars frånvaro" från bostaden. Men här står även sökområdet får begränsas av familjeskäl.
Källa: Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!