I slutet av juni kunde UNT rapportera att fyra av Uppsala kommuns deltidsstationer var en brandman kort och att det saknades ett befäl på en av stationerna. Samma dag lämnade kommunen in en dispensansökan. Men nu utökas varslet och från den 24 juli är det inte möjligt för kommunen att lämna in ansökningar om att få nyttja de brandmän som frivilligt på sin fritid tar de lediga passen.
– Vi uppmanar alla medlemmar att jobba enligt det schema man blev anställd på och inte ta några extrapass. Deltidsbrandmän är den enda arbetsgruppen som inte får någon ersättning för att jobba extra. Och utan dem så rasar hela verksamheten ihop, säger Magnus Sjöholm, distriktombudsman för Brandmännens Riksförbund.
Men brandmän får inte strejka så att konflikten blir samhällsfarlig. Beredskapsbrandmännen kommer därför fortfarande att rycka ut vid larm, till exempel vid brand och akuta sjukvårdslarm.
– Detta är inget vi gör för att sätta Uppsala på pottkanten. Varslet gäller i hela landet och vi vill sätta ytterligare press på Sveriges kommuner och Landsting och Pacta, säger Magnus Sjöholm.
Uppsala kommun har dock haft problem med bemanningen till den grad att de bedömt att de varit fara för liv och egendom. Vid ett antal tillfällen under varslet har de därför beordrat skyddsarbete, alltså tvångsinkallat personal.
– Vi är inte bundna av något avtal som reglerar detta och våra medlemmar är därför inte skyldiga att utföra skyddsarbete. Så rent juridiskt har Uppsala kommun gått bort sig, säger Magnus Sjöholm, som även tycker det är märkligt att kommunen inte tagit in heltidsanställda brandmän för att täcka bemanningen ute på länet.
Anders Ahlström, brandchef vid Uppsala kommun, bekräftar bemanningsproblemet men vill inte uttala sig om nya varslets konsekvenser eftersom SKL ska tolka och förmedla det vidare först på torsdagen. Vidare menar han att möjligheten att beordra skyddsarbete följer av allmänrättsliga grunder och är accepterat på arbetsmarknaden i stort. Att beordra skyddsarbete förutsätter alltså inte stöd i kollektivavtal. Och det finns flera skäl till att inte använda heltidsanställda för att täcka enstaka beredskapspass på deltidsbrandstationerna.
– Vi har inte några rutiner i dagsläget för att sätta heltidsanställda i drift på en deltidsbrandstation och övertidsblockaden hindrar att arbetsledarna på RiB-brandstationen tar emot och introducerar till de lokala fordonen och materielen, säger Anders Ahlström och betonar vikten av alla deltidsanställda brandmän i länet.
– De är oerhört viktiga. Om man vill hitta vardagshjältar så ska man leta bland deltidsbrandmännen, säger Anders Ahlström.