Den ideella organisationen Gottsundamammorna beviljades i oktober ett kommunbidrag på 700 000 kronor, bland annat för att motarbeta sociala problem och erbjuda unga en meningsfull fritid.
Organisationen har fått ett starkt positivt bemötande från såväl politiker som allmänheten men bland poliser hörs nu kritiska röster.
Nyligen upprättade Uppsalapolisen en så kallad orosanmälan kring Gottsundamammornas verksamhet, något polisen måste göra vid misstankar om att unga far illa.
Bakgrunden är att polisen den 17 oktober gjorde husrannsakan i Gottsundamammornas lokaler på Bandstolsvägen i samband med en brottsutredning. Enligt polisens anmälan, som skickats till socialnämnden, hittades då rullpapper för cannabis och en våg med narkotikarester.
”Samtliga saker låg lättillgängliga både på toaletten och i uppehållsrummet”, står det i handlingen. Där kritiseras Gottsundamammorna även för att ha motarbetat poliserna under insatsen i lokalen samt för att inta en fientlig attityd mot polisen.
”Det faktum att det hittades saker som är sammankopplade med narkotikaanvändning inne i deras lokal styrker ytterligare att detta inte är en bra miljö för ungdomar att vistas i”, står det i anmälan.
Tidningen har talat med flera poliser som har negativa erfarenheter av organisationen.
– När vi använt tvångsmedel för att söka igenom lokalen har mammorna vägrat att flytta på sig. De kan skrika saker som: ”Ni har inget här att göra”. Sådana saker har inträffat flera gånger, uppger en polis.
– Frågan är om kommunen verkligen ska ge bidrag till den här verksamheten, säger en annan polis.
I det projekt där kommunen tillskjutit 700 000 kronor ska Gottsundamammorna samarbeta med Studiefrämjandet. Ett mål är att ordna aktiviteter för personer 18–30 år som varken arbetar eller studerar samt för deras föräldrar. Dessutom ska ett tjugotal volontärer rekryteras.
Hilde Wiberg är enhetschef för kommunens ungdomsjour som arbetar för att fånga upp och ge stöd till unga som riskerar att hamna i kriminalitet och droger. De samarbetar med både skolor, polis, frivilliga organisationer och andra. Hon känner till den orosanmälan som polisen gjort till socialtjänsten angående Gottsundamammorna, men anser inte att ungdomsjourens verksamhet haft någon konflikt med dem. Samtidigt betonar hon att verksamheten behöver stöd och att det finns stora utmaningar i arbetet med målgruppen:
- Vi känner oss inte motarbetade, vi har en god relation i det vardagliga arbetet men vi har också en långsiktig insats framför oss för att stötta dem att bygga upp sin verksamhet. Det finns fallgropar och det behövs stöd för föreningar som arbetar med människor i riskzonen, säger Hilde Wiberg.
Hon betonar att socialtjänsten har en annan roll än polisen, som ofta måste agera i akuta situationer, genomföra husrannsakningar och gripa personer misstänkta för pågående brott.
- Det här är en förening som bara funnits i ett år och som ännu är i nyetableringsfasen. Vi har regelbunden kontakt eftersom det är viktigt att de känner att de kan få stöd i sitt arbete, säger Hilde Wiberg.
Nattvandrare i Gottsunda- och Valsätraområdet som UNT talat med känner till de kritiska synpunkterna om Gottsundamammornas verksamhet, men betonar att det är andrahandsuppgifter och att de inte själva sett något misstänkt.