Skarp kritik mot psykakuten

Kraftigt försämrade arbetsvillkor och bristande vård till patienterna. På psykakuten i Uppsala kan överbeläggningen ibland vara dubbel. Johnny Samuelsson, huvudskyddsombud riktar skarp kritik mot hur arbets- och vårdsituationen ser ut.

Uppsala2005-08-01 00:00
-Situationen har kraftigt försämrats det senaste året, säger Johnny Samuelsson, skötare på akutpsyk och huvudskyddsombud för Kommunalarbetareförbundet.
Hans kritik mot förhållandena inom akutpsykvården i Uppsala är omfattande.
De senaste åren har en hel del besparingar, inskränkningar och omfördelningar skett inom psykiatridivisionen i Uppsala. För drygt ett år sedan lades till exempel en psykvårdavdelning ned.
På akutpsykavdelningen finns sex vårdplatser där det är tänkt att patienter ska stanna i ett dygn för att sedan slussas vidare till andra avdelningar. Ibland kan upp till tolv patienter vara inlagda. På grund av platsbristen på övriga avdelningar kan patienterna sedan ligga kvar i flera dygn.
— Det är fullständigt överbelagt. Patienterna ligger i korridoren eller i rum avsedda för samtal eller undersökning. Det blir alldeles för trångt och att blanda patienterna på det här viset är totalt olämpligt, säger Johnny Samuelsson.

Trycket på den enskilde skötaren har blivit mycket större och enligt Johnny Samuelsson har personalen sällan tid att prata med patienterna. Arbetsskadorna har det senaste året ökat med nästan det dubbla, framför allt vad gäller våld från patienter och stickskador.
— Att möta en människa i kris kräver utrymme, man kan inte effektivisera hur som helst. Det finns en mänsklig gräns för att kunna ge psykvård med värme och värdighet.
Enligt Johnny Samuelsson kan de akuta psykiatripatienterna få vänta i upp till 8-10 timmar innan de får träffa en läkare.
­— Det är inte rimligt att låta en människa som mår väldigt dåligt och är ångestfylld vänta så länge, säger Johnny Samuelsson.
Birgitta Lanner verksamhetschef på allmänpsykiatrin i Uppsala håller med om att belastningen på akutpsykiatriavdelningen har ökat. Hon menar att det delvis beror på ett ökat antal patienter.
— Det är beklagligt om någon får vänta för länge, eller att patienterna ibland ligger i korridoren. Så kan det tyvärr bli när det hopar sig.
Birgitta Lanner tillstår att psykiatrivården skulle behöva mer resurser- om det fanns.
— Alla landsting har drabbats av att ekonomin är kärv. Belastningen har ökat, men alla patienter som kommer får hjälp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om