Skarp kritik mot FrodegårdenBrister åtgärdades inte
Trots händelserna vid Frodegården förra året då nio personer blev sjuka av maten följde inte äldrekontoret miljökontorets krav på åtgärder för att säkerställa livsmedelshanteringen. Först i går, onsdag, vidtogs åtgärder. Fortfarande finns flera kök på äldreboendet som inte uppfyller reglerna.
- Jag var i kontakt med ansvarig vid Frodegården under tisdagen och fortfarande hade de inte uppfyllt de krav som ställdes som en förutsättning för godkännandet.
Högsta prioritet
På tisdagen fick Fastighetskontoret, efter miljökontorets skarpa kritik, i uppdrag att med högsta prioritet se till att utrustningen kom på plats. Under onsdagen meddelade Kristina Holmberg, enhetschef vid Frodegården att vattenledningar skulle dras under dagen.
- De fick plötsligt eld i baken och jag hoppas att de övriga bristerna också åtgärdas snarast. De har dispens ännu så länge för toaletterna som ligger i direkt anslutning till köken. Jag vill veta hur de tänker lösa detta. Det som har hänt nu knaprar förstås på förtroendekapitalet. Självklart är det som hänt mycket dåligt, säger Claes Kihlberg.
"Inte bra"
Uppdragskontoret har gått ut och sagt att allt varit åtgärdat på Frodegården och att man säkerställt god och kvalitetssäker mat serveras.
— Det enda jag kan säga är att detta inte är bra. Sedan vill jag egentligen inte säga så mycket eftersom jag inte varit där själv, säger Christer Öhrnell, chef för uppdragskontoret.
Är det inte anmärkningsvärt att ni inte åtgärdat bristerna med tanke på det som hände på Frodegården förra året?
— Jag är ingen myndighetsperson som vet var handfat ska stå. Men självklart har vi ambitioner att myndighetsbesluten ska verkställas, säger Christer Öhrnell.
Nya regler
Sedan årsskiftet gäller nya regler för mathantering i hela EU. Ett större ansvar läggs på den som producerar maten.
Vid äldrenämndens senaste sammanträde beslutades att man ska uppdra åt Fastighetsnämnden att upprätta en plan för nödvändiga och snabba justeringar av de kök som inte är godkända av miljökontoret för servering och matlagning. För att genomföra detta ska man inhämta anvisningar från miljökontoret.
Men beskedet från miljökontoret är att man sedan årsskiftet upphört med att ge direktiv till hur mathantering ska skötas.
— Enligt den nya förordningen ska vi inte längre stå och peka med hela handen. Det låter som om de inte har förstått detta. Vi ger inte längre några anvisningar. Det är de själva som måste visa hur de ska klara säker mathantering, säger Claes Kihlberg.
Miljökontoret kommer under året att göra flygande inspektioner av kommunens kök för att ta reda på om dessa uppfyller kraven i den nya EU-förordningen.
DETTA HAR HÄNT 2005
8 april: Åtta äldre och en medarbetare insjuknar av kyld färdigmat som serverats på äldreboendet Frodegården.
11 april: Miljökontoret får kännedom om vad som inträffat. Smittskyddsenheten i länet informeras.
12 april: Inspektion av Frodegården som saknar lokalgodkännande. Miljökontoret kräver åtgärder, bland annat ska handfat i köket installeras.
19 april: Provtagning visar att vissa kylda innehåller för stort antal bakterier. En rätt är otjänlig.
20 april: Kyld färdigmat från Medirests Malmöanläggning stoppas. Ytterligare åtta äldre som får kyld färdigmat med hemtjänsten rapporterats ha insjuknat. Miljökontoret konstaterar bristfällig kylhantering såväl hos Medirest som på Frodegården, där maträtterna bland annat förvarats i de äldres privata kylar.
21 april: Krismöte om äldrematen. All färdigmat från Medirests anläggning i Lidköping, cirka 700 portioner, ska distribueras oftare och analyseras innan den lämnar fabriken.
4 maj: Uppsala kommun inför striktare regler vid Frodegården. Temperaturer i kylar ska kontrolleras regelbundet. Tvättställ ska installeras. Varm mat, som från Medirests Uppsalakök, ska serveras.
18 maj: Socialminister Berit Andnor besöker Frodegården. Hon bjuds på medelhavsbuffé.
25 maj: Pensionärernas Samorganisation kräver bättre kvalitetskontroll av maten och fler egna tillagningskök i kommunen.
8 september: Länsstyrelsen riktar skarp kritik mot hanteringen av hanteringen av den varma maten på Frodegården. Maten är inte tillräckligt varm och risken för bakterietillväxt är stor.
18 september: Nya matrutiner införs. Kall färdigmat ska åter serveras.
14 oktober: Uppsala kommun meddelar att tillagningskök ska byggas i nya äldreboenden.
28 december: Miljökontoret godkänner köket på avdelningen Violen, Frodegården, och kräver att brister åtgärdas senast 31 januari.
Källa: Uppsala kommun, UNT
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!