Slutrapporten om PFAS-användning vid Ärna skickades till Uppsala kommun i början av maj i år. Rapporten räknar med utsläpp från två gamla övningsplatser, men som UNT kunnat berätta har PFAS använts på flera platser och i större mängder än vad som redovisas i rapporten. Höga PFAS-värden har mätts upp i spill- och dagvatten vid Ärna.
I remissvaret är kommunstyrelsen mycket kritisk mot slutrapportens slutsats att maximalt 25 procent av PFAS-förekomsten i Uppsalas grundvatten kan förklaras av övningar med brandskum vid Ärna, och detta ”inte ens vid maximalt ogynnsamma omständigheter”.
– I slutrapporten görs påståenden som är hydrogeologiskt omöjliga, exempelvis när det gäller hur vatten flödar. Man borde hålla sig till vetenskapligt korrekta grunder i en utvärdering av den här typen, säger kommunalrådet Maria Gardfjäll (MP) med anledning av rapporten.
Miljöförvaltningen som skrivit remissyttrandet konstaterar bland annat att man ”erfarit att brandövningar tidvis hållits två gånger per dag. Antal övningar med PFAS-innehållande skum kan därför ha varit mycket större än fyra gånger per år”, vilket är beräkningsgrunden i slutrapporten.
Förvaltningen påtalar också det inte är klarlagt att alla källor till PFAS-användning inom året identifierats i rapporten, ”exempelvis framgår inte om brandövningar skett vid helikopterplattan eller var tankbilar tömts.”
Avslutningsvis skriver man att slutrapporten har påtagliga brister, och ”redovisar mätningar som inte är genomförda på ett tillförlitligt sätt och beräkningar som inte grundas på relevanta data…. Åtgärder för att minska spridningen av PFAS från området bör snarast undersökas och verkställas.”
– Samhället måste ta ansvar för att stoppa spridningen av PFAS till grundvatten och vattendrag. Kommunen genom Uppsala Vatten har redan tagit ansvar genom att installera kolfilter i Bäcklösa vattenverk, det beräknas kosta 10 miljoner kronor årligen. Men bäst är att rena vatten och mark så nära utsläppskällan som möjligt, säger Maria Gardfjell.
Kommunstyrelsen antog enhälligt remissvaret som nu går till Generalläkaren, försvarets miljötillsynsmyndighet. Yttrandet avslutas: "Försvarsmaktens agerande strider mot bl a hänsynsreglerna i miljöbalkens andra kapitel om inte omedelbara åtgärder sätts in för att stoppa spridningen av föroreningen till Uppsala kommuns mark, vatten och anläggningar."
Redan tidigare har Uppsala Vatten skrivit ett remissvar på slutrapporten, och även i detta riktades skarp kritik mot beräkningsgrunder av bland annat vattenflöden som gjordes i rapporten.