Skarp expertkritik mot byggplaner nära Domkyrkan

Byggplanerna i Odinslund i Uppsala skulle allvarligt skada kulturmiljön om de genomförs. Det anser Riksantikvarieämbetet som nu yttrat sig över det omstridda förslaget.

Byggplanerna i Odinslund har överklagats till domstol. Planerna innheåller två nya hus i vinkel vid Åsgränd-Odinslund. Vy från Helga Trefaldighets kyrka.

Byggplanerna i Odinslund har överklagats till domstol. Planerna innheåller två nya hus i vinkel vid Åsgränd-Odinslund. Vy från Helga Trefaldighets kyrka.

Foto: Illustration: Bernow och partners arkitekter

Uppsala2024-10-18 11:00

Nyheten i korthet

  • Riksantikvarieämbetet (RAÄ) kritiserar byggplanerna i Odinslund, Uppsala, och menar att de skulle skada områdets kulturmiljö.
  • Området är skyddat som riksintresse. Där finns historiska byggnader som Domkyrkan och Helga Trefaldighets kyrka. Planerna inkluderar två nya byggnader och rivning av ett 1700-talshus.
  • RAÄ anser att de nya byggnaderna har "ett främmande formspråk" och skulle försvåra upplevelsen av Uppsalas äldre historia. De är dock öppna för mindre byggnationer som tar hänsyn till områdets kulturhistoriska värden.

I ett sex sidor långt yttrande beskriver Riksantikvarieämbetet (RAÄ) Odinslunds höga historiska och kulturella värden och underkänner byggplanerna på flera punkter. Detaljplanen för utbyggnaden har överklagats till domstol, som begärt in yttrandet från RAÄ.

Byggplanerna snett emot Helga Trefaldighets kyrka i Odinslund har omarbetats och bantats i decennier men ändå mött kritik från bland andra Statens fastighetsverk, Svenska kyrkan och många Uppsalabor.

Området är ett av de känsligaste i staden med sina historiska märkesbyggnader på rad, bland annat Domkyrkan, Ärkebiskopsgården och gamla Lindska skolan, nuvarande villa Anna. Stråket har varit processionsväg vid flera kröningar i Domkyrkan, och platsen är skyddad som riksintresse.

undefined
Marken där de nya husen planeras är i dag parkeringsplats intill Villa Anna. Riksantikvarieämbetet anser att den planerade utbyggnaden skulle skada kulturmiljön.

I våras klubbade kommunen detaljplanen som medger två nya byggnader bredvid Villa Anna med bland annat forskarhotell, utställningslokal och kafé.  På platsen finns i dag en parkeringsplats och ett grönstråk. Ett brygghus från 1700-talet rivs medan övriga äldre byggnader får skydd mot rivning eller förvanskning, om planen genomförs.

Beslutet överklagades raskt till domstol. Kritikerna anser bland annat att de planerade husen blir för stora och inte är anpassade till den känsliga äldre miljön.

undefined
Riksantikvarieämbetet anser att byggplanerna är för dåligt anpassade till den känsliga miljön med sina historiska byggnader. Vy mot Odinslund från Carolinabacken.

Riksantikvarieämbetet har besökt platsen och instämmer nu i stora delar av kritiken. Enligt RAÄ skulle utbyggnaden innebära en påtaglig skada på riksintresset i kvarteret. I klartext innebär det att utbyggnaden, enligt RAÄ, inte är tillåten i den omfattning och utformning som nu planeras. Sista ordet har domstolen, men RAÄ:s yttranden brukar väga tungt.

RAÄ anser bland annat att de planerade husen har "ett främmande formspråk" och skulle dölja den befintliga bebyggelsen. Enligt RAÄ skulle utbyggnaden bryta mot platsens delvis medeltida gatumönster med de oregelbundet placerade byggnaderna. De nya husen skulle i stället få en placering som liknar stadens nuvarande rutnätsplan och därför, enligt yttrandet, försvåra upplevelsen av en viktig beståndsdel i Uppsalas äldre historia.

RAÄ vänder sig också mot rivningen av 1700-talshuset och slår fast att så gamla byggnader är sällsynta och extra värdefulla.

undefined
Domkyrkan, Helga Trefaldighets kyrka och Villa Anna är några av byggnaderna som gränsar till tomten i Odinslund.

Yttrandet innebär inte att RAÄ helt avvisar en utbyggnad i Odinslund. Enligt myndigheten är det möjligt att "i mindre omfattning" bygga nytt på platsen, utan att riksintresset skadas. Byggnaderna måste i så fall ta hänsyn till områdets kulturhistoriska värden, enligt yttrandet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!