I England har tonläget om möjligt varit ännu högre. Tidningsrubriker har talat om monstermat ("Frankenfood") och påstådda hemliga planer att kombinera genmodifierat utsäde med vanliga grödor.
Hösten 2003 var miljöorganisationen Jordens vänner ute på Europaturné med en uppblåsbar och elakt grinande monstertomat. Korståget mot GMO-livsmedel startade i Bryssel, just när EU diskuterade ett förslag att häva stoppet mot GMO-grödor.
Nordiskt seminarium
I våras arrangerade jordbruksdepartementet och nordiska ministerrådet ett seminarium om genmodifierade livsmedel, framför allt allmänhetens inställning i Norden och Baltikum.
Efter två dagars debatt i Stockholm kunde åhörarna dra en rad slutsatser:
Allmänhetens massiva motstånd mot "genmat" hade professor Sven Lindgren på Livsmedelsverket i Uppsala lite svårt att förstå.
— Det mesta vi äter aldrig har varit tillnärmelsevis så noga testat som GMO-livsmedel.
"Dålig känsla för PR"
Många kritiker ser gentekniken som ett redskap för stora multinationella företag, menade forskaren Kristofer Vamling. Han tyckte att industrin har reagerat långsamt och haft dålig känsla för hur pr-aktiviteter fungerar.
— Industrins första reaktion när det kom kritik var: Det löser sig. Stormen drar förbi. Folk kommer att acceptera GMO så småningom, så vi behöver inte göra något. Det var ett misstag.
— Nästa drag från industrin var att gå ut med budskapet att gentekniken är kraftfull och snabb. Om det var tänkt att väcka positiva reaktioner, så misslyckades man totalt. Kritikerna tolkade i stället budskapet som att det var fara å färde.
— Att påstå att gentekniken skulle rädda tredje världen från hunger hjälpte inte heller eftersom tredje världens jordbruk knappast står i centrum för de stora multinationella företagens intressen.
Odlingen av genmodifierade grödor växer lavinartat utanför Europa, framför allt i USA. Det är en utveckling som är omöjlig att stoppa, menade professor Sven Lindgren.
Klyfta mellan EU och USA
Samtidigt har en åsiktsklyfta vuxit fram mellan EU och USA på livsmedelssidan. Konflikten har orsakat stor förvirring i tredje världen. Om EU-länderna vägrar köpa genmodifierade grödor från tredje världen kan handelspolitiska konflikter uppstå.
EU har tagit fram en omfattande GMO-lagstiftning. Ingen genmodifierad gröda släpps ut på marknaden utan att först ha blivit granskad och godkänd.
— Huvudsyftet är förstås att skydda konsumenter, djur och miljö. Ett annat viktigt syfte är att ge konsumenterna rätt och möjlighet till ett informerat val. Denna valmöjlighet är mycket viktig för oss svenskar, sade jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist i sitt öppningstal.
I själva verket har EU:s GMO-lagstiftning brännmärkt genmodifierade livsmedel i mångas ögon. Genmat måste väl vara något väldigt farligt när det krävs speciella lagar?
Och hos företagen växer irritationen.
— Vi lämnade in en ansökan för nio år sedan och har fortfarande inte fått den godkänd. Det är inte så konstigt att allt fler företag flyttar sina fältförsök med genmodifierade grödor till USA, menade Paul Tenning från Syngenta.
Katja Neubauer är ansvarig för bioteknikfrågor vid EU-kommissionen. Hon var bekymrad över bristen på stöd från medlemsländerna i GMO-frågor. Inget av kommissionens fem förslag hade samlat en kvalificerad majoritet. Bara fyra länder hade konsekvent röstat
för och sju konsekvent röstat mot. Övriga länders röstande hade varierat från gång till gång.
I Finland har GMO-frågan inte varit lika het, menade Helena von Troil, generalsekreterare i den nordiska kommittén för bioetik.
— Inte ens när den finska debatten var som livligast mellan 1997 och 2002 var den lika hätsk som i Sverige och England.
— Finland är mobiltelefonernas förlovade land. Men trots att det finns en ganska stor teknikoptimism i Finland så har den allmänna inställningen till GMO och livsmedel varit att vänta och se. Indu-strin och handeln har hyllat det finska karaktärsdraget "Var inte den förste att ge dig ut på tunn is!"
Och i Baltikum pågick ingen GMO-debatt alls före EU-medlemskapet, berättade Olga Orlova från Lettlands livsmedelscentrum.