Skarp blick för skumplast

Han ville bli pilot och inte företagare. Han ville spela fotboll och inte sitta på elevrådsmöten. Men han kunde aldrig låta bli att engagera sig och 27 år gammal blev Daniel Blomstedt fabrikschef på Huhtamaki i Karlholm.

Uppsala2006-06-19 10:17
Varje dag lämnar en halv miljon plasttråg Huhtamakis fabrik i Karlholm. Slutdestinationen är restauranger, livsmedelsproducenter och butiker — överallt där färska livsmedel hanteras.
Själva tillverkningsprocessen är i grunden enkel. Polystyrenplast fluffas upp med hjälp av gas och luft och formas till tråg av olika dimensioner. Allt sker i en tvåstegsprocess.
Trots att det är en hård marknad där i princip allt man konkurrerar med är låga priser, är Daniel Blomstedt inte orolig för framtiden, åtminstone inte på kortare sikt.
— Vi blir allt effektivare. Trots att maskinparken är densamma som för 20 år sedan producerar vi samma volym i dag som för två år sedan med 23 procent mindre personal.

Kraftiga åtgärder
För två år sedan såg det annorlunda ut. Produktionen var varken kostnadseffektiv eller leveranssäker. Driftstoppen var många och man hade stora problem med att få tillverkningen av en ny produkt att fungera.
Daniel Blomstedt, som då var 26 år och biträdande fabrikschef, fick tillsammans med dåvarande fabrikschefen uppdraget att se över hela produktionen för att få ner kostnaderna. Huhtamakikoncernen genomförde vid denna tid en stor omstrukturering och ett misslyckande hade troligtvis inneburit nedläggning för Karlholmsfabriken.
Man lyckades. Priset blev dock kännbart. Personalstyrkan på fabriken skars ner från cirka 70 anställda till de 45 som arbetar på anläggningen i dag.
I dagsläget anser Daniel Blomstedt att det största hotet mot fabriken ligger i långsiktigt ändrade beteendemönster hos konsumenterna.
— Färdigmaten har ökat explosionsartat de senaste tio till femton åren. Våra produkter är inriktade på råvaror och halvfabrikat, och om utvecklingen mot ett allt mer stressat samhälle fortsätter kan det få negativa effekter för oss.
Daniel Blomstedt är uppvuxen i Örbyhus och har varit Tierps kommun trogen hela tiden. För närvarande är hans bostad det gamla brukskontoret i Karlholm. Han ser fördelar med att driva företag på en mindre ort som Karlholm.

Låg personalomsättning
— Jag brukar inte tala om bruksanda, varken i positiv eller negativ mening. Men visst ser man att det sitter i, särskilt hos äldre medarbetare, att man är väldigt lojal mot företaget.
Att personalomsättningen är låg ser han som en tillgång.
— Vi har en mycket erfaren personal. De flesta har varit anställda i fem år eller mer. Man kan jämföra med anläggningar i Syd- och Östeuropa där kanske en tredjedel av personalen omsätts varje år. Då kan man inte förvänta sig en effektiv hantering.
Själv har han i princip arbetat på varje post i fabriken. Han började som sommarvikarie 1997 med att ''köra maskinerna''. Senare blev han arbetsledare och så småningom tjänsteman. 2005 tog han över som fabrikschef.
Att veta hur företaget fungerar både nedifrån och uppifrån ser Daniel Blomstedt som en stor tillgång i rollen som chef.
— Det är lätt att säga från ledningen att det här systemet ska vi införa. Men att sy ihop det med verkligheten är något annat. Där tror jag att jag har en oerhörd fördel av att ha erfarenhet från båda hållen.
Den tuffa omställningsperioden har också lärt honom vikten av att hålla personalen informerad om vad som är på gång.
— Oavsett om det är positiv eller negativ information är det viktigt att inte mörka något för personalen. Annars tappar man deras förtroende. De måste kunna lita på att det är för företagets bästa när man säger att vi måste bli effektivare.

Ville bli pilot
Trots den snabba karriären inom företaget var det inte alls företagsledare utan pilot Daniel Blomstedt ville bli när han var barn. Men omgivningen såg var talangerna låg. Redan i mellanstadiet fanns det de som förutspådde att han skulle bli antingen företagare eller politiker.
De hade fel på en punkt: det blev både och. Han har varit moderat sedan tonåren och är sedan nyår gruppledare för moderaterna i Tierps kommun.
Kombinationen företagare och politiker anser Daniel Blomstedt har många poänger.
— Det politiska arbetet har hjälpt mig som företagare att förstå ekonomiska fundamenta. Och mina erfarenheter som företagare gör att jag vet både vad politiken kan göra bra och vad den ställa till med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om