Uppsala tingsrätt tog beslutet på måndagen efter en begäran från bolagets ägare, Glenn och Linda Bovin. Restaurangverksamheten har dragits med ekonomiska problem i form av skulder till staten och andra fordringsägare på nära fyra miljoner kronor.
Under måndagen träffade ägarna konkursadvokat Bo Söder från advokatfirman Fylgia i Stockholm. Bo Söder kommer under tisdagen att ta ställning till om verksamheten kan drivas vidare.
– Eventuellt kan vi fortsätta driften trots att det nu blir lågsäsong och vidare under julen. Restaurangbolaget går bra. Men vi hade en ryggsäck med oss in när vi tog över bland annat i form av kostnader för renoveringar som varit tung, säger Glenn Elfving Bovin.
För att reda ut krisen har bolaget under en lägre tid varit under rekonstruktion. En ansökan om förlängd rekonstruktionstid avslogs dock av Uppsala tingsrätt i måndags. Tingsrätten gjorde bedömningen att ägarna inte skulle få in det kapital som behövs i tid. Dessutom visade det sig att bolaget ådragit sig nya skulder under rekonstruktionen på grund av brister i samarbetet med den bokföringsbyrå som skött redovisningen, innan den byttes ut.
– När tingsrätten inte ville förlänga tiden för rekonstruktionen ytterligare så beslutade vi oss för att själva ansöka om konkurs för restaurangbolaget. Vårt moderbolag Copex har inväntat en fordran på 3,5 miljoner kronor som skulle kunna tillföra restaurangbolaget kapital. Det skulle lösa våra skulder. Men vi får in pengarna först den sista oktober, säger Glenn Elfving Bovin.
Glenn och Linda Bovin har också fört samtal med en ny ägare av själva fastigheten, det skulle tillföra mer kapital. Men tiden för att slutföra samtalen räcker inte till. Diskussion fortgår dock med intressenter för fastighetsbolaget, som inte är försatt i konkurs.
Vad som ska hända nu återstår att se. Det bolag som äger fastigheten omfattas inte av konkursen och där hoppas ägarna Glenn och Linda Bovin på en fortsättning. På ett tidigt stadium drog de upp planer för en total omdaning av området till en resort och konferensanläggning med ett hotell med mellan 50 och 150 rum. Den planen ligger fast.
– Innan rekonstruktionen startade vi en planansökan tillsammans med kommunen. Den nya fastighetsägaren vi för samtal med ser en stor potential med dygnetrunt- boende. Vi är intresserade av att fullfölja det arbetet. Hur det blir får vi se, säger Glenn Elfving Bovin.
Är det aktuellt att ni fortsätter driva restaurangverksamheten i nytt bolag?
– Det avgör konkursförvaltaren. Men det finns ett otroligt intresse för att köpa konkursboet. Vi har haft en rad samtal från intresserade sedan konkursen blev känd, säger Glenn Elfving Bovin.