Orsakerna är flera. Framför allt att fastighetsägaren Sh byggs hyresgäst Actic inte vill ha dem kvar, men också att byggnadsminnesförklaringen inte medger skydd för skåpinredningen. Skyddsbestämmelsen som rör interiören är formulerad så att ”ingrepp får inte göras i ursprunglig planlösning eller äldre fast inredning i simhallen eller gymnastikhallen”.
Till gymnastik- och simhall räknar Sh Bygg inte omklädningsrummen, och därför är skåpen nu borta.
– Vi har försökt hitta en lösning eftersom länsstyrelsen har gjort klart att man ville att skåpen skulle behållas, men det har inte varit möjligt, säger Magnus Lohe, kommunikationschef på Sh bygg.
Skåpluckor och vissa bänkar har dock sparats.
Sh byggs hyresgäst till Svettis när renoveringen är färdig, Actic, vill göra Svettis till en modern gymanläggning med ”konditionsteater” i en överbyggd bassäng och dela av gymnastikhallen med en glasvägg för att få flera mindre lokaler för träning med fria vikter och olika redskap.
UNT har tidigare skrivit om protesterna mot att bassängen försvinner. Många personer med bland annat olika ledbesvär har kunnat träna i den djupa och varma bassängen.
Länsstyrelsen har samrått med Sh bygg om de förändringar av hallarna som krävs för den nya hyresgästens verksamheter, och samråden är ännu inte avslutade.
– Vi ger tillstånd för förändringar av byggnadsminnen när det finns särskilda skäl. Det kan gälla brandskydd eller tillgänglighet till exempel. En hiss behövs men vi har haft synpunkter på hur den ska placeras i byggnaden. Önskemål finns också om en trappa från gymnastikhallen till läktaren och en ramp vid entrén, säger Liselott Blombäck, handläggare på länsstyrelsens kulturmiljöfunktion.
Förbättringar av ventilationen i de olika lokalerna är också föremål för fortsatta diskussioner, till exempel placering av don och kanaler.
– Eftersom skåpen i omklädningsrummen var ursprungliga och en del av karaktären inne i Svettis, hade vi naturligtvis föredragit att de blivit kvar men som byggnadsminnesförklaringen formulerats är det inget vi kunnat kräva, säger Liselott Blombäck.
Magnus Lohe skriver i ett mejl till UNT att ”Dagens moderna behov och krav kan inte mötas av den gamla inredningen. Actic som företag måste kunna möta dessa.”
Sh bygg har anlitat en antikvarisk konsult som gjort konsekvensbeskrivningar över alla föreslagna förändringar och finns med under hela ombyggnadsarbetet i nära samarbete med Sh byggs personal.