"Skapar segregering"

Barn vars föräldrar brottas med en knapp ekonomi drabbas hårt av alla avgiftsbelagda skolaktiviteter. — De skapar en väldig segregering och visar på de klassklyftor vi har i samhället, säger Karin Eriksson, föreståndare för Frälsningsarméns socialtjänst i Uppsala.

Uppsala2005-04-11 00:00
Hon ser på nära håll hur alla extrakostnader blir ett hinder och begränsar vissa barns möjligheter att delta i utflykter, klassresor och idrottsdagar.
Till Frälsningsarmén kommer bland annat föräldrar som är i akut behov av pengar och mat och som inte fått hjälp av socialtjänsten. Stödet från Frälsningsarmén är matkuponger för att kunna fylla ett tomt kylskåp.
— Vi ger inte kontanter och därför kan vi inte hjälpa föräldrarna med bidrag till skolaktiviteter. Men i samband med hjälpinsatserna får vi höra om deras tuffa livsvillkor.
Karin Eriksson berättar att det är vanligt att föräldrar låter sina barn stanna hemma från skolan på exempelvis idrottdagar då utflykter kostar pengar och då mat ska skickas med. Föräldrarna säger att barnen är sjuka när de inte har råd.
— Det här är också ett jätteproblem när barnen ska åka på lägerskola och skolresor. Ofta är det föräldrarna som trycker på och vill att det ska bli av. Då ska det göras en massa innan som kostar pengar.

Svårast för ensamstående
Det är framförallt ensamstående med barn och studenter med barn som har det tuffast.
— De som inte har några ekonomiska problem har jättesvårt att förställa sig att en tjuga i insamling är ett problem och att det inte finns mat till matsäcken. Men om man betänker att det på en termin blir många utgiftsposter för de som har flera barn, så är det lätt att räkna ut hur hårt det kan slå för de som inte har några marginaler och vilket utanförskap dessa barn hamnar i, säger Karin Eriksson.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om