Skansen-Jonas: "Det oroar mig"

Den underliga fågeln som setts av parkarbetarna i Stadsträdgården är nu identifierad. Jonas Wahlström från Skansen kan bekräfta att det rör sig om den australiensiska papegojarten rosella.

Foto:

Uppsala2015-09-07 20:14

Ett underligt läte förbryllade parkarbetarna i Stadsträdgården i flera dagar.

– Jag kan inte härma det, men det låter lite som någon slags vissling och inte alls som en svensk fågel. Först trodde vi att det kanske var en människa som låg i någon buske som lät, berättade Lisa Rahbek, som jobbar i parken, till UNT i fredags.

De lyckades fånga den papegojliknande fågeln på en bild men på grund av den låga bildkvalitén så var det svårt att fastställa arten. Men på måndagen gjorde Lisa Rahbek ett nytt försök.

– Jag såg den sitta i ett träd och klättrade upp på några grenar. På denna bild ser man tydligt att det är en papegoja, säger Lisa Rahbek.

Hon har själv kontaktat polisen i Uppsala två gånger för att kontrollera om någon anmält sin papegoja saknad – men polisen har inte hittat några anmälningar.

– Man är ju lite orolig för hur den kommer att klara sig. Vi har lagt ut fågelmat men vi vet ju inte om det är just papegojan som ätit av den. Enligt personer vi pratat med vid akademiska sjukhuset så har de sett den tidigare. Alltså tror vi att den rört sig häromkring under en månads tid, säger Lisa Rahbek.

UNT kontaktade Jonas Wahlström på Skansen på måndagskvällen för att få svar på frågorna som berör den ensamma papegojliknande fågeln. Han kunde bekräfta att det rör sig om en papegoja av arten rosella.

– Det är en fågel som härstammar från Australien och den har med största sannolikhet rymt från sin bur i närheten, säger Jonas Wahlström.

Han förklarar att papegojor inte är några flyktfåglar och att den troligtvis kommer att hålla sig i området så länge det finns mat.

– Jag har själv papegojor som frivilligt flyger ut på vintern när det är 15 minusgrader, så kylan kommer inte att vara något problem. Den kan överleva vintern. Det som oroar mig är att en rosella är en liten fågel som med sina vackra färger kommer att synas väldigt tydligt när snön faller på. Risken är att den kan bli ett byte för duvhöken, säger Jonas Wahlström.

Han menar att förrymda fåglar inte är ovanligt men att de däremot brukar kunna hitta tillbaka hem till buren.

– Bästa sättet att fånga den på är att ställa ut en fågelbur med mat i, binda ett snöre till burgaveln, vänta på att den flyger in i buren och stänga till. Den bör inte vara svårfångad, säger han.

När UNT berättar för Lisa Rahbek vad Jonas Wahlström sagt så känner hon sig lättad.

– Vad skönt att veta att den inte fryser ihjäl i alla fall, säger hon.

Kommer ni att försöka fånga den?

– Absolut! Men vi har ingen bur, vi får kanske kontakta Skansen för att se om de kan låna ut en till oss, säger Lisa Rahbek, och förklarar att det inte är första gången de får ta hand om djur på rymmen.

– För inte så länge sedan hittade vi en katt som vi lyckades fånga. Katten visade sig ha varit försvunnen i ett helt år och ägarna blev överlyckliga när de fick tillbaka den, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!