Skandalhuset kan bli bostäder

Skandalhuset på S:t Olofsgatan blir bostäder. Det är det troliga scenariot när universitetsförvaltningen flyttar ut nästa sommar.

Skandalhuset på S:t Olofsgatan kan åter bli bostäder.

Skandalhuset på S:t Olofsgatan kan åter bli bostäder.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-08-10 11:15

– Vi undersöker nu möjligheterna att lösa en ombyggnad till bostäder ekonomiskt och tekniskt. Det bygger också på att vi vi får tillstånd för att bygga om det till hyresbostäder, säger Torbjörn Axelsson, fastighetschef på Uppsala Akademiförvaltning som äger huset.

Får man kalkylen att gå ihop blir det i så fall hyresrätter som, liksom Akademiförvaltningens övriga bostadsbestånd, främst hyrs ut till universitetets anställda.

Är det en stor investering?

– Ja, det är en omfattande ombyggnad som krävs. Det finns inget kvar i dag av de gamla bostäderna i huset. Ett generellt problem är vibrationerna från gatan som måste lösas på ett vettigt sätt, säger Torbjörn Axelsson.

Om det inte går att räkna hem kalkylen, vad händer då?

– Då fortsätter vi hyra ut det som kontor. Man kan också tänka sig att det kan säljas som bostadsrätter, eftersom det finns en större betalningsvilja för bostadsrätter. När det är hyresrätter har vi en hyresreglering att ta hänsyn till.

Kent Berg, vd och akademiräntmästare vid Akademiförvaltningen, säger att en försäljning inte är trolig.

– Vi är intresserade av att få en avkastning i form av ränta eller hyror. En reavinst kan inte delas ut av stiftelsen, säger han.

Framåt årsskiftet räknar Torbjörn Axelsson att de interna kalkylerna kommer att vara klara så att Akademiförvaltningen kan fatta ett beslut om hur man går vidare.

När huset var nytt fick det smeknamnet Skandalhuset. Skandalen bestod då i att det var högre än Universitetshuset, som ligger strax intill. Namnet lever kvar och för många Uppsalabor heter det fortfarande Skandalhuset. (se artikel här intill)

I dag är detta ett av stadens bättre lägen. Och bostäderna här skulle bli några av de mest attraktiva i hela Uppsala.

För att det ska vara möjligt att bygga om kontorslokalerna till bostäder krävs också att kommunen godkänner bygglovet. Något beslut om det finns dock inte ännu.

– Jag vet att man har börjat diskutera frågan på bygglovsavdelningen, men det har inte kommit till den politiska nivån än. Det är en avvägning eftersom vi vill att det ska finnas arbetsplatser i centrala lägen också, så att centrum inte bara blir en sovstad. Nu kan man i det här fallet se det som att behovet av arbetsplatser är tillgodosett genom det nya hus som universitetsförvaltningen flyttar till, säger Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om