Skallning på plan kan vara misshandel
UNT har talat med Kenneth Ågren, operativ chef för Uppsalapolisens kriminalavdelning och fotbollstränare för div IV-laget Gamlis FF, om vad som gäller på fotbollsplanen.
Om en spelare i Sverige gjorde något sådant, skulle det vara ett brott?— Om den person som blir utsatt för något sådant skulle polisanmäla det och händelsen finns dokumenterad skulle förövaren kunna bli fälld för misshandel. Men det är knappast något vi inom polisen själva skulle göra en anmälan om.
Får man alltså göra saker på en idrottsplan som man inte får göra på andra platser?
— Formellt får man inte det, men man kan säga att det finns en överenskommelse mellan polisen och idrotten om att man accepterar ett visst mått av våld utan att det anmäls. Man överlåter till idrotten själv att bestraffa dem som inte håller sig till reglerna genom utvisningar och avstängningar.
Vad tycker du om att det är så?
— Jag tror att det är oundvikligt. Fotboll, ishockey och liknande är sporter med inslag av kamp och närkontakt. Den som deltar samtycker till det. Om man hade samma regler som i samhället i övrigt skulle det vara omöjligt att bedriva de här sporterna.
Var går gränsen för vad man får göra?
— Det är svårt att säga exakt. Som idrottsledare brukar man känna om det är dags att polisanmäla, till exempel om man ser att en person inte fattar att han gått för långt trots varningar och avstängningar.
Är det vanligt att ni inom polisen får in anmälningar om misshandel på fotbollsplanen?
— Det är inte så vanligt, men vi får in ett par anmälningar per år.
Vad tycker du att Zidane bör få för straff?
— Jag tror att det kommer att bli sexsiffriga bötesbelopp. Men det största straffet är hur han kommer att bli ihågkommen i historieböckerna. Han var deras bästa straffskytt och hans agerande kan ha kostat Frankrike guldet. Det straffet är mycket större än det han skulle kunna få från rättssystemet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!