Skakigt 2007 för Upplandsbolagen
Året har inletts skakigt för de uppländska börsbolagen, det finns både vin och vatten i rapporterna för det första kvartalet. Aktieägarna har inte skäl att vara nöjda då bara ett av de lite större bolagen, Note, slagit börsindex.
Att kalla elektronikkoncernen Notes utveckling stabil kan tyckas märkligt efter följande händelser under året: I februari avsätts vd: Arne Forslund av styrelsen med grundaren och huvudägaren Sten Dybeck i spetsen. Vid bolagsstämman i april avsätts i stället styrelsen och Arne Forslund återinsätts varpå Dybeck säljer hela sitt innehav.
Detta är dock ingenting som avspeglas i vare sig kvartalsrapporten, 25 procents vinstökning, eller i aktiekursen till och med nu i veckan. Med 16,1 procents värdestegring är Noteaktien den enda av Upplandsaktierna som slår Stockholmsbörsens generalindex hittills för 2007, elva procent upp.
Koncernen fortsätter också att satsa på huvudorten Norrtälje där den nya fabriken ska tas i bruk till sommaren.
Verkstadskoncernen Beijer Alma, med dotterbolaget Habia Cable i Söderfors, är på väg i kapp Note som största uppländska börsbolag. Bolaget lägger med dryga 50 miljoner kronor i vinst ytterligare ett rekordkvartal till en lång rad av bra rapporter.
Med 500 procents uppgång på fyra år för aktien har kanske trott att toppen var nådd, men börsen fortsätter att löna Beijer Alma för sin sunda ekonomi, en uppgång i paritet med index hittills i år.
Q-Medaktien har också en historia med kraftiga uppgångar, men har i år utvecklats mer försiktigt, plus 2,6 procent. Den första kvartalsrapporten var också något modest, med bolagets mått mätt, men innehöll ändå en vinstökning till dryga 40 miljoner kronor.
Det man kan konstatera är att Q-Meds notering på Stockholmsbörsens Large Cap vid årsskiftet inte har gett den skjuts som man hade väntat sig av att placeras på samma lista som Ericsson, Volvo och de andra.
Forsknings- och utvecklingsintensiva läkemedelsbolaget Orexo har ökat antalet anställda och kostnaderna. Den stora förändringen i omsättningen beror på en engångsintäkt i början av 2006. Bolagets andra fulla år på börsen har hittills inneburit att aktien stigit med 4,6 procent.
Ett annat forskningsintensivt bolag är bioteknikkoncernen Biotage som haft stora kostnader under 2000-talet. I höstas vände och bolaget visade för årets första tre månader vinst för tredje kvartalet i rad. Men ägarna får vänta på utdelningen då aktien sjunkit med tolv procent under 2007. Förhoppningarna på bolaget är uppenbarligen högre än de resultat som visas.
It-koncernen Nocom har fått grus i maskineriet efter flera års försiktig ökning av lönsamheten. It-säkerhet är ett ben i koncernen som inte burit frukt och Nocom lade nyligen ned verksamheten i Finland och Baltikum. Andra avdelningar går bättre, men svagt vikande omsättning och vinst och en aktie som i år dalat med långt över 20 procent är ingenting som vare sig ägarna eller vd Stefan Ström kan vara nöjda med. En viss återhämtning senaste veckan innebär att Nocom aktien backat med 16 procent i år.
Av de mindre bolagen har data- och tv-spelsföretaget Starbreeze vänt från vinst till förlust det senaste kvartalet. Både resultatet och marknaden har legat lågt i väntan på sommarens begivenhet. Lanseringen av det nya spelet The Darkness blir avgörande för utvecklingen av Starbreeze framöver. Den senaste veckan har dock aktien rört sig uppåt, från 30 till 36 öre.
Lilla Systemseparation fortsätter återhämtningen efter det dystra första halvåret i fjol. Conpharm är fortfarande minst och på Aktietorget finns numera också Alphahelix i Uppsala. Från i fredags tillkommer också Dannemora Mineral på listan First North.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!