Skadeståndskrav kan vara att vänta

Det kan bli fråga om stora skadeståndskrav efter branden i Gottsundaskolan. Två 15-åriga flickor som brände ner Salabackekyrkan i Uppsala 1993 dömdes att betala 75 000 kronor vardera.

De 15-åriga flickor som brände ner Salabackekyrkan i Uppsala 1993 dömdes att betala 75 000 kronor var i skadestånd.

De 15-åriga flickor som brände ner Salabackekyrkan i Uppsala 1993 dömdes att betala 75 000 kronor var i skadestånd.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-10-10 09:14

Två flickor under 15 år misstänks för att ha anlagt branden i Gottundaskolan där värden för upp till cirka 100 miljoner kronor kan ha gått till spillo.

Om någon eller några personer slutligen binds till branddådet kan det bli aktuellt med skadeståndskrav från försäkringsbolagets sida.

Det uppger Jan Malmberg, vd vid Svenska kommunförsäkrings AB, som har försäkrat Gottsundaskolan på uppdrag av kommunen.

– Sådant avgörs från fall till fall. För oss handlar det i första hand inte om att få tillbaka pengar utan att sända en signal om att det kan bli konsekvenser ifall man anlägger en brand. Att kräva skadestånd kan innebära en preventiv åtgärd, säger Jan Malmberg.

Svenska kommunförsäkrings AB har tidigare haft ett ärende där minderåriga krävts på skadestånd efter en skolbrand.

Det handlar om en skola i Kiruna som förstördes i en brand 2009 som anlagts av tre flickor under 15 år. Värden för cirka 100 miljoner kronor gick upp i rök och flickorna dömdes att betala 250 000 kronor var till försäkringsbolaget.

Ett annat fall där tonåringar blivit skadeståndsskyldiga gäller Salabackekyrkan som brann ner 1993. De båda 15-åriga flickor som låg bakom dådet dömdes att betala ett skadestånd på vardera 75 000 kronor. Föräkringsbolaget hade krävt att de skulle betala 250 000 kronor var men tingsrätten sänkte beloppet.

15-åringarna förklarade kyrkobranden med att det var en en hyllning till satanismen och den norske musikern Greven.

Det har förekommit fall där personer som dömts för mordbrand har krävts på mycket höga belopp. 2009 brann Torslandaskolan i Göteborg ner och tre män mellan 18 och 20 år gamla dömdes till skadestånd på sammanlagt 14 miljoner kronor.

Om en fastställd skuld hamnar hos Kronofogden för indrivning kan den ligga kvar så länge den betalningsskyldiga personen är i livet. Undantaget är om det rör sig om en skuld till staten som i allmänhet avskrivs efter fem år.

Om underåriga orsakar en skada som leder till skadestånd är det inte säkert att föräldrarna drabbas särskilt hårt.

Skadeståndsrättens syn på barn som ansvariga för sina handlingar, redan i mycket unga år, gör att föräldrarna inte tar över de skadeståndskrav som ställs på deras barn. Vårdnadshavare kan dock sedan 2010, då det infördes en speciell regel i skadeståndslagen, dömas att betala skadestånd om barn genom brott orsakar vissa typer av skador.

– Det är det som kallas föräldraansvaret. Men det ansvaret är inskränkt till en femtedel av basbeloppet för varje skadehändelse.

Den som är under 15 år kan inte dömas för brott i Sverige. Men barn kan redan från mycket unga år bli skyldiga att betala skadestånd.

– Skadeståndsrättens system är helt annorlunda. Där kan barn hållas ansvariga väldigt tidigt. Det har inte prövats riktigt, men man tror att ansvaret inträder redan vid 4–5-årsåldern någonstans, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Att barn döms att betala skadestånd är inte ovanligt. Det är oftast försäkringsbolag som stämmer barnen efter att ha betalat ut ersättning till sina försäkringstagare.

– Det är ganska vanligt att försäkringsbolag väcker talan mot 13–14-åringar. Det är inte så att man automatiskt släpper processen för att de inte har pengar eller för att man tycker synd om barn. Jag skulle gissa att det är någon sådan process i Sverige varje vecka. Inte bara för skolbränder utan även för till exempel bilbränder, säger Mårten Schultz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!